Sfinții Mucenici Argheu, Narcis și Marcelin din Tomis (Constanța) (319-324)

La data de 2/15 ianuarie Martirologiul roman pomeneste ca martiri la Tomis (azi Constanta) pe fratii Argeu, Narcis si Marcelin. Toti au murit in timpul aceleiasi persecutii a lui Liciniu (320-324). Ei au refuzat sa se inroleze in armata paganizata a lui Liciniu. Primii doi au fost ucisi de sabie iar fratele cel mic, Marcelin, a fost aruncat in mare. Trupul acestuia din urma a fost gasit de Amanthus (Amadus), un om pios, care l-a dus pe ascuns in casa sa unde a savarsit mai multe vindecari minunate.

Numarul martirilor din Tomis este însa mult mai mare, dupa cum aflam din Martirologii sau din Mineie, dar de multe ori stirile nu sunt sigure, în ce priveste data si locul patimirii. Presupunem ca multi dintre ei erau daco-romani. Sa-i rugam sa ceara lui Hristos Domnul, pentru care au patimit, pacea si mila Sa pentru întreg neamul românesc de pretutindeni si sa-i cinstim prin cântarea:

„Mucenicii Tai, Doamne, întru nevointele lor, cununile nestricaciunii au luat de la Tine, Dumnezeul nostru. Ca având taria Ta, pe chinuitori au surpat, zdro-bit-au si ale dracilor neputincioase îndrazniri. Pentru rugaciunile lor, mântuieste sufletele noastre” (Troparul glasului 4, la mai multi mucenici)