Sfântul Ierarh Ghenadie, Arhiepiscopul Novgorodului (1505)

Viața pe scurt a Sfântului Ghenadie, Arhiepiscopul Novgorodului

El a fost un distins scriitor, un atlet al adevărului creştin şi un mucenic al adevărului lui Hristos. El a adunat multele cărţi ale Sfintei Scripturi într-un singur volum şi a compilat o cheie care să ajute la stabilirea exactă a datei Sfintelor Paşti [Paschalionul] pe o perioadă de cinci sute şi treizeci şi doi de ani înainte. El s-a săvîrşit din lumea aceasta la anul 1505. Sfintele lui moaşte făcătoare de minuni odihnesc la Mănăstirea Ciudov de la Moscova.

Viața pe lung a Sfântului Ghenadie, Arhiepiscopul Novgorodului

Sfantul Ghenadie, Arhiepiscopul Novgorodului, provenea din familia Gonzov si era, potrivit marturiei contemporanilor sai, "demn, inteligent, virtuos si invatat in Sfintele Scripturi". S-a calugarit la Mănăstirea Valaam, fiind fiul duhovnicesc al Sfantului Savatie de la Solovki (prăznuit pe 27 septembrie/10 octombrie). Incepand cu anul 1472 a fost numit Arhimandrit al Manastirii Chudov din Moscova. Zelos in oficierea sfintelor slujbe dupa randuiala tipiconala, acesta impreuna cu Vasian, Arhiepiscopul Rostovului, si suuccesorul sau Ioasaf, s-au ridicat in apararea vechii randuieli, in timpul unei dispute privind miscarea "potrivit soarelui" (de la est catre vest) la sfintirea Catedralei Adormirii Maicii Domnului din Moscova.

In 1483 Sfantul Ghenadie a inceput construirea unei biserici din piatra in cadrul Manastirii Chudov, inchinata Sfantului Alexie, Mitropolitul Moscovei (prăznuit pe 12/25 februarie), intemeietorul manastirii. Pe 12 decembrie 1484, Sfantul Ghenadie a fost ales Arhiepiscop al Novgorodului. Chiar si dupa alegerea sa in scaunul arhiepiscopal Sfantul Ghenadie nu a incetat sa sprijine construirea bisericii Manastirii Chudov.

Timpul arhipastoririi sale a coincis cu o perioada dificila din istoria Biseiricii Ortodoxe Ruse. In 1470, predicatorii iudaizanti, care au calatorit in Novgorod in calitate de comercianti, incepusera sa sadeasca semintele ereziei in randul ortodocsilor. Primele marturii despre aceasta erezie au ajuns la Sfantul Ghenadie in anul 1487. Arhiepiscopul a luat aminte si a constientizat pericolul presupus de raspandirea acestei erezii. In septembrie 1487 i-a trimis Mitropolitului Gherontie al Moscovei o plngere insotota de dovezi, impreuna cu o lista a apostatilor pe care ii descoperise, impreuna cu scrierile lor. Conflictul cu iudaizantii a devenit principala preocupare a activitatii pastorale a Sfantului Ghenadie. Astfel, vreme de 12 ani, Sfantul Ghenadie si Sfantul Iosif de la Volokolamsk s-au luptat impotriva celor mai puternice incercari ale vrajmasilor Ortodoxiei de a strica cursul Bisericii Ortodoxe si al statului rus. Prin voia lui Dumnezeu ortodocsii au iesit biruitori.

Sfantul Ghenadie este primul ierar rus care a adunat toate cartile Sfintei Scripturi, traduse in slavona, intr-un singur codex. In 1499 primul codex complet al Sfintei Scripturi in slavona (Biblia lui Ghenadie) a fost publicat in Rusia. Aceasta lucrare a stat la baza editiilor ulterioare ale Bibliei in limba slavona.

In demersul sau cultural-tipografic Sfantul Ghenadie a adunat langa sine numerosi oameni invatati ai vremii sale. Acestora le-a dat si sarcina  compilarii "Celei de-a patra cronici a Novgorodului". Astfel, multe manuscrise au fost traduse, corectate si transcrise, actualizand cronica pana la anul 1496.

Majoritatea cartilor scrise cu binecuvantarea Arhiepiscopului Ghenadie (peste 20) au fost pastrate in colectia de manuscrise a Manastirii Solovki. Sfantul Ghenadie a infiintat si o scoala la Novgorod pentru pregatirea clerului.

O rugaciune in cinstea Maicii Domnului, pe care a compus-o in 1497, arata profunda sa viata duhovniceasca. Pe langa scrisorile sale catre Mitropolitii Zosima si Simon, catre Arhiepiscopul Ioasaf, catre episcopii Nifon si Prohor, si o scrisoare din 1490 catre Sinod, Arhiepiscopul Ghenadie a scris de asemenea o "Regula Mica" bisericeasca si "Traditia pentru monahi".

Parasind slujirea de arhipastor in 1504, Sfantul Ghenadie s-a retras la Manastirea Chudov unde a trecut la cele vesnice pe 4 decembrie 1505. 

Sfintele sale moaste au fost asezate in biserica Manastirii Chudov, intr-un loc pretuit in mod special de acesta, unde se aflau moastele Sfantului Alexie, Mitropolitul Moscovei.

Sfantul Ghenadie mai este pomenit si in cea de-a treia duminica dupa Rusalii, cand Biserica Ortodoxa Rusa ii praznuieste pe toti sfintii care au vietuit in Novgorod.

Radu Alexandru