Sfântul Cuvios Mihail de la Klop, nebun pentru Hristos și făcător de minuni din Novgorod în Rusia (+1453)

Pomenirea Sfântului Cuvios Mihail de la Klop, nebun pentru Hristos și făcător de minuni din Novgorod în Rusia (+ 1453)


Marele necunoscut al manastirii Klop

In timp ce ieromonahul Macarie de la manastirea Klop (langa Novgorod) tamaia In jurul chiliei sale, Sfantul Mihail a intrat In acea chilie, nevazut de nimeni. Ieromonahul a zarit, deodata, un necunoscut care copia din Faptele Apostolilor, langa candela. De provenienta nobila, Inrudit cu marele print Dimitrie Donsky (1363-1389), Mihail a lasat In urma averea, casa si Moscova, Imbracat In zdrente, si a ajuns la manastirea Klop.

Dupa utrenie, egumenul si calugarii obstei l-au Intrebat cine este, dar el nu a dezvaluit nici macar numele sau de botez, ramand doar… „necunoscutul”.

Primit In obste (unde a vietuit timp de 44 ani!), Mihail obisnuia sa cante In cor, sa citeasca Apostolul la slujba, si din Vietile Sfintilor, la masa. De asemenea, muncea, priveghea, postea, fara sa se planga vreodata.

O singura data a fost recunoscut, cu ocazia vizitei printului Constantin Dimitrievici la manastire (fiul marelui print Dimitrie de la Don). Acesta, auzindu-l citind din Cartea lui Iov, la masa, l-a privit cu atentie si l-a strigat pe numele de familie. Dar Mihail nu a recunoscut ca este cel numit, zicand: „Doar Creatorul ma stie cine sunt”. In pofida acestui fapt, fratii si-au dat seama ca printul nu s-a Inselat.

Cu toata modestia sa, a fost remarcat prin frumusetea lecturii sale, care Ii misca pe cei prezenti, si pentru rabdarea sa In toate Imprejurarile.

A primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni si al clarviziunii. De aceea, vedea cele ascunse ale oamenilor de orice stare sociala, pe care le demasca, dupa caz.

Nu avea frica de puterea lumeasca, certandu-i chiar si pe printi.

Intr-o zi, a poruncit unui izvor sa scrie pe nisip un verset din psalmi: „Paharul mantuirii voi lua” (Psalm 115, 4), ceea ce s-a Intamplat pe data.

In plus, la vreme de foamete, manastirea distribuia rezervele sale celor flamanzi, dar granarul nu se Imputina.

Cunoscand dinainte momentul mortii sale, Sfantul Mihail a trecut la Domnul pe 11 ianuarie 1453 (conform altor surse, In 1456), avand sfintele moaste In manastirea Klop, care Ii face pomenire si la 23 iunie. Cinstirea sa la 11 ianuarie a fost hotarata In anul 1547, In Biserica Rusa.