Mutarea mainii Sfântului Ioan Botezatorul, din insula Malta In Gatchina (Rusia), împreuna cu o parte din lemnul Sfintei Cruci si cu Icoana „Filermian” a Maicii Domnului (1799)

 Sfintele moaste ale Sfantului Ioan s-au pastrat o vreme In Sevasta Samariei, In Intregime. Sfantul Evanghelist Luca a dorit sa le mute In Antiohia, locul unde mergea el sa predice. Cum localnicii nu s-au Invoit cu mutarea, i-au daruit Sfantului Luca mana dreapta a Sfantului Ioan. Aceasta a ramas In Antiohia pana In 959, cand zona a fost cucerita de musulmani. Diaconul Iov a mutat atunci relicva la Constantinopol, chiar In Ajunul Bobotezei.

   Periplul mainii Sfantului Ioan a continuat, de-a lungul timpului. Este confirmat faptul ca a stat In Constantinopol pana la caderea acestuia sub turci, prin consemnarile unor pelerini. Spre exemplu: episcopul Antonie de Novgorod (sec. XIII), Stefan Novgorodet, diaconul Ignatie, cantaretul Alexandru si diaconul Zosima (sec. XIV-XV) au sarutat mana Sfantului Ioan In Constantinopol.
 

   In momentul cuceririi Constantinopolului (1453), mana Sfantului Ioan Botezatorul, Impreuna cu alte obiecte sfinte, au fost confiscate de turci si pastrate In trezoreria imperiala. In 1484 mana a fost data de turci cavalerilor de pe insula Rhodos, pentru a le castiga bunavointa. Acestia au dus-o In insula Malta, unde si-au stabilit sediul.

   A urmat transferul mainii sfinte din insula Malta In Gatchina (Rusia), care s-a Intamplat In 1799, Impreuna cu o parte din lemnul Sfintei Cruci si cu Icoana „Filermian” a Maicii Domnului. Mutarea s-a datorat faptului ca Imparatul rus Paul I (1796-1801) devenise marele maestru al ordinului maltez In cinstea Sfantului Profet Ioan, dar si amenintarii razboiului lui Napoleon. Evenimentul e pomenit In sinaxarele ruse la 12/25 octombrie.

   Tot In anul 1799, sfintele relicve au fost amplasate In biserica Icoanei Mantuitorului cea nefacuta de mana omului, din cadrul Palatului de Iarna din St. Petersburg, unde se afla pana In prezent.