Sfântul Mucenic Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului (213-250) Sfinții Mucenici Vit, Modest și Crischentia din Sicilia, care au pătimit la Lucania (+303) Cuviosul Teodor cel Sfințit din Tebaida Egiptului, ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare (+ 368)
Старый стиль
16 Май

Пятница

Новый стиль
29 Май
Предыдущий день
Следующий день
Разрешается рыба
. Cuviosul Teodor cel Sfințit din Tebaida Egiptului, ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare (+ 368). Sfântul Mucenic Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului (213-250). Cuviosul Efrem de la Perekomsk, făcătorul de minuni din Novgorod (+1545). Sfinții Mucenici Vit, Modest și Crischentia din Sicilia, care au pătimit la Lucania (+303). Sfinții Cuvioși: Casian şi Lavrentie, stareţii Mănăstirii Komel din Rusia (+1537 și +1548). Sfântul Ierarh Nicolae I Misticul, patriarhul Constantinopolului (+925). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopii Avda de Kashkar şi Avdiis de Bet-Kashkar, dimpreună cu 38 de însoţitori: 16 preoţi, 9 diaconi, 6 monahi şi 7 fecioare, care au pătimit în Persia (V). Sfinții Mucenici: Isaachie, Simeon şi Vahtisoiu din Persia (+339), și Sfinții Cuvioși Mucenici: 44 de Părinţi din Mănăstirea Sfântul Sava din Palestina, uciși de către perşi (+614). Sfântul Mucenic Papilin, care s-a săvârşit prin sabie, Sfântul Cuvios Mucenic Petru din Vlaherna, care s-a săvârşit fiind bătut cu vine de bou (+761), și Sfântul Mucenic Nicolae din Mezov, care a mărturisit în Tricala şi care s-a săvârşit prin foc (+1617). Sfinții Sfințiți Mucenici: Fort, primul episcop de Bordeaux (I), și Peregrin, episcop de Auxerre în Franța (+261). Sfinții Mucenici Pelerin, Hercule şi Flaviu, care au pătimit la Ancona în Italia, Felix și Ghenadie, care au pătimit în nordul Africii, și Posidonie, care a pătimit la Modena în Italia (+305). Sfinții Ierarhi: Peregrin, episcop de Terni (+138), Ilarie, episcop de Pavia în Italia (+376), și Carantac din Irlanda, ucenicul Sfântului Patrick, luminătorul Irlandei, Sfinta Cuvioasă Musa, copilă din Roma, și Sfântul Cuvios Carantoc, întemeietorul Mănăstirii Carhampton din Anglia (V, VI). Sfânta Cuvioasă Eufimia, Sfânta Maxima fecioara din Franţa și Sfinții Cuvioși: Neodion, făcătorul de minuni, și Varas, întemeietorul Mănăstirii Petra din Constantinopol (V). Sfinții Ierarhi: Posidie, episcop de Calama în Numidia, și Germerie, episcop de Toulouse în Franţa (+440 și +560), și Sfinții Cuvioși: Primael din Britania, pustnic la Quimper, și Fidolus, stareţ la Aumont-Troyes în Franţa (+450 și +540). . Sfinții Ierarhi: Toma, patriarhul Ierusalimului, și Gheorghe, episcop de Mitilene în insula Lesvos (+820 și +842). Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, episcop de Vraţa în Banatul Sârbesc (+1594), Sfântul Cuvios Matei, ieromonah din Yaramsk în Rusia (+1927) și Sfântul Nou Mucenic Vukașin din Klepats în Herţegovina, care a pătimit în timpul regimului comunist (+1943). Sfinții Cuvioși Stareți: Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, apărători ai dreptei credințe și mari nevoitori din veacul al XVIII-lea (+1783, +1784 și +1784).
File pateric

Pentru avva Antonie

Oarecari frati au venit la avva Antonie si au pus inaintea lui un cuvant din cartea preotiei. Deci a iesit batranul in pustie si a mers avva Ammona pe urmele lui in ascuns, stiind obiceiul lui si dupa ce s-a departat batranul, stand la rugaciune a strigat cu glas mare : Dumnezeule, trimite pe Moise ca sa ma invete cuvantul acesta ! Si a venit glas vorbind cu dansul. Deci a zis avva Ammona : glasul care vorbea, l-am auzit, dar puterea cuvantului n-am inteles-o.
Trei parinti aveau obiceiul, in tot anul, de mergeau la fericitul Antonie. Si cei doi il intrebau pentru gandurile sale si pentru mantuirea sufletului, iar al treilea totdeauna tacea, neintrebandu-l nimic. Iar dupa multa vreme i-a zis avva Antonie lui : iata, atata vreme ai de cand vii aici si nimic nu ma intrebi ! Si raspunzand fratele, i-a zis : destul imi este numai sa te vad, parinte.

Pilda zilei

Crucea răbdării

Un muncitor a căzut în patima băuturii. Soţia lui l-a răbdat cât l-a răbdat, până ce a ajuns la limită.

S-a dus la duhovnicul ei şi i-a zis:

– Mi-au ajuns trei ani de suferinţă, voi pleca la părinţii mei...

– Nu te duce, că dacă îl laşi singur o să cadă şi mai tare. Eşti singurul lui sprijin.

După alţi trei ani, după multe lacrimi şi multe rugăciuni, soţul a început lupta cu patima băuturii. După alţi doi ani, s-a lăsat pentru totdeauna de băutură. (Danion Vasile – Patericul mirenilor)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 9:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor, pentru cele ascunse ale fiului

1. Lauda-Te-voi, Doamne, din toata inima mea, spune-voi toate minunile Tale.
2. Veseli-ma-voi si ma voi bucura de Tine; canta-voi numele Tau, Preainalte.
3. Cand se vor intoarce vrajmasii mei inapoi, slabi-vor si vor pieri de la fata Ta.
4. Ca ai facut judecata mea si dreptatea mea; sezut-ai pe scaun, Cel ce judeci cu dreptate.
5. Certat-ai neamurile si au pierit nelegiuitii; stins-ai numele lor in veac si in veacul veacului.
6. Vrajmasului i-au lipsit de tot sabiile si cetatile i le-ai sfaramat; pierit-a pomenirea lor in sunet.
7. Iar Domnul ramane in veac; gatit-a scaunul Lui de judecata
8. Si El va judeca lumea; cu dreptate va judeca popoarele.
9. Si a fost Domnul scapare saracului, ajutor la vreme potrivita in necazuri.
10. Sa nadajduiasca in Tine cei ce cunosc numele Tau, ca n-ai parasit pe cei ce Te cauta pe Tine, Doamne !
11. Cantati Domnului, Celui ce locuieste in Sion, vestiti intre neamuri faptele Lui.
12. Ca Cel ce razbuna sangele lor si-a adus aminte. N-a uitat sangele saracilor.
13. Miluieste-ma, Doamne ! Vezi smerenia mea, de catre vrajmasii mei, Cel ce ma inalti din portile mortii,
14. Ca sa vestesc toate laudele Tale, in portile fiicei Sionului; veseli-ma-voi de mantuirea Ta !
15. Cazut-au neamurile in groapa pe care au facut-o ; in cursa aceasta, pe care au ascuns-o, s-a prins piciorul lor.
16. Se cunoaste Domnul cand face judecata ! Intru faptele mainilor lui s-a prins pacatosul.
17. Sa se intoarca pacatosii in iad; toate neamurile care uita pe Dumnezeu,
18. Ca nu pana in sfarsit va fi uitat saracul, iar rabdarea saracilor in veac nu va pieri.
19. Scoala-Te, Doamne, sa nu se intareasca omul; sa fie judecate neamurile inaintea Ta !
20. Pune, Doamne, legiuitor peste ele, ca sa cunoasca neamurile ca oameni sunt.
21. Pentru ce, Doamne, stai departe ? Pentru ce treci cu vederea la vreme de necaz ?
22. Cand se mandreste necredinciosul, se aprinde saracul; se prind in sfaturile pe care le gandesc.
23. Ca se lauda pacatosul cu poftele sufletului lui, iar cel ce face strambatate pe sine se binecuvinteaza.
24. Intaratat-a cel pacatos pe Domnul, dupa multimea maniei Lui; nu-L va cauta; nu este Dumnezeu inaintea lui.
25. Spurcate sunt caile lui in toata vremea; lepadate sunt judecatile Tale de la fata lui, peste toti vrajmasii lui va stapani.
26. Ca a zis intru inima sa : nu ma voi clatina din neam in neam, rau nu-mi va fi.
27. Gura lui e plina de blestem, de amaraciune si de viclesug; sub limba lui, osteneala si durere.
28. Sta la panda in ascuns cu cei bogati ca sa ucida pe cel nevinovat; ochii lui spre cel sarac privesc.
29. Pandeste din ascunzis, ca leul din culcusul sau; pandeste ca sa apuce pe sarac, pandeste pe sarac ca sa-l traga la el.
30. In latul lui il va smeri; se va pleca si va cadea asupra lui, cand va stapani pe cei saraci.
31. Ca a zis in inima lui : ” Uitat-a Dumnezeu ! Intors-a fata Lui, ca sa nu vada pana in sfarsit ! ”
32. Scoala-Te, Doamne, Dumnezeul meu ! Inalta-se mana Ta ! nu uita pe saracii Tai pana in sfarsit !
33. Pentru ce a maniat necredinciosul pe Dumnezeu ? Ca a zis in inima lui : Domnul nu va cerceta !
34. Vezi, pentru ca Tu privesti la necazuri si la durere, ca sa le ieie in mainile Tale; caci in Tine se increde saracul, iar orfanului Tu i-ai fost ajutor.
35. Zdrobeste bratul celui pacatos si rau, pacatul lui va fi cautat si nu se va afla.
36. Imparati-va Domnul in veac si in veacul veacului ! Pieriti neamuri din pamantul Lui.
37. Dorinta saracilor a auzit-o Domnul; la ravna inimii lor a luat aminte urechea Ta.
38. Judeca pe sarac si pe smerit, ca sa nu se mai mandreasca omul pe pamant.

PSALMUL 10:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor

1. In Domnul am nadajduit. Cum veti zice sufletului meu : ” Muta-te in munti ca o pasare ? ”
2. Ca iata pacatosii au incordat arcul, gatit-au sageti in tolba, ca sa sageteze in intuneric pe cei drepti la inima.
3. Ca au surpat ceea ce ai asezat; dar dreptul ce a facut ?
4. Domnul este in Biserica cea sfanta a Lui, Domnul in cer are scaunul Sau. Ochii Lui spre sarac privesc, genele Lui cerceteaza pe fiii oamanilor.
5. Domnul cerceteaza pe cel drept si pe cel necredincios; iar pe cel ce iubeste nedreptatea il uraste sufletul Sau.
6. Va ploua peste pacatosi laturi, foc si pucioasa; iar suflare de vifor este partea paharului lor.
7. Ca drept este Domnul si dreptatea a iubit si fata Lui spre cel drept priveste.

PSALMUL 11:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor, pentru instrumente cu opt coarde

1. Mantuieste-ma, Doamne, ca a lipsit cel cuvios, ca s-a imputinat adevarul de la fiii oamenilor.
2. Desertaciuni a grait fiecare catre aproapele sau, buze viclene in inima, si in inima rele au grait.
3. Pierde-va Domnul toate buzele cele viclene si limba cea plina de mandrie.
4. Pe cei ce au zis : ” Cu limba noastra ne vom mari, caci buzele noastre de la noi sunt; cine ne este Domn ? ”
5. Pentru necazul saracilor si suspinul nenorocitilor Ma voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor mantuirea si le voi vorbi pe fata.
6. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lamurit in foc, curatat de pamant, curatat de sapte ori.
7. Tu, Doamne, ne vei pazi si ne vei feri de neamul acesta in veac.
8. Caci atunci cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni.

PSALMUL 12:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor

1. Pana cand, Doamne, ma vei uita pana in sfarsit ? Pana cand vei intoarce fata Ta de la mine ?
2. Pana cand voi pune ganduri in sufletul meu, durere in inima mea ziua si noaptea ?
3. Pana cand se va inalta vrajmasul meu impotriva mea ?
4. Cauta, auzi-ma Doamne, Dumnezeul meu, lumineaza ochii mei, ca nu cumva sa adorm intru moarte,
5. Ca nu cumva sa zica vrajmasul meu : ” Intaritu-m-am asupra lui “. Cei ce ma necajesc se vor bucura de ma voi clatina.
6. Iar eu spre mila Ta am nadajduit; bucura-se-va inima mea de mantuirea Ta; canta-voi Domnului, Celui ce mi-a facut bine si voi canta numele Domnului Celui Preainalt