Închinarea Cinstitelor Lanţuri ale Sfântului Apostol Petru Sfântul și Dreptul Cuvios Maxim, cel Nebun întru Hristos, din Totma (Vologda, Rusia)(+1650)
Старый стиль
16 Января

Пятница

Новый стиль
29 Января
Предыдущий день
Следующий день
Разрешается рыба
Închinarea Cinstitelor Lanţuri ale Sfântului Apostol Petru. Sfântul și Dreptul Cuvios Maxim, cel Nebun întru Hristos, din Totma (Vologda, Rusia)(+1650). Sfântul Mucenic Danact citeţul din Avlona Iliricului (Albania de astăzi) care s-a săvârşit prin sabie (II). Sfinţii Mucenici şi fraţi Pevsip, Elasip, Mesip şi bunica lor, Sfânta Muceniță Neonila (Leonilla), din Capadocia, şi cei împreună cu dînşii care au pătimit în Galia în vremea împăratului Marc Aureliu (+180). Sfântul Sfințit Mucenic Damaschin din Gabrovo în Bulgaria, preot la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos, care s-a săvârșit prin sugrumare (+1771). Sfântului Cuvios Mucenic Romil din Vidin în Bulgaria, nevoitor la Mănăstirea Ravaniţa din Serbia, care a pătimit împreună cu însoţitorii săi, Sfinții: Nestor, Martinie, Danul, Sisoe, Grigorie şi Zosima, monahi din Sfântul Munte Athos și de la Mănăstirea Ravaniţa din Serbia (+1375). Sfânta Priscila din Roma, care a slujit sfinților mucenici (I). Sfinții Sfințiți Mucenici: Marin preotul şi Ştefan diaconul din Brescia în Italia (+138). Sfinții Mucenici: Neon şi Turvon, împreună pătimitori cu Sfântul Mucenic Pevsip (+180). Sfânta Muceniță Iunila din Capadocia, care a pătimit împreună cu Sfânta Muceniță Neonilla, și Sfântul Mucenic Simforian, fiul Sfântului Faust din Galia, care s-a săvârșit prin sabie (II). Sfinții Mucenici: Anan şi Marius, Onorie, dimpreună cu alţi 13 Mucenici care au pătimit împreună cu dânsul și 9 Mucenici soldaţi, care au pătimit pe via Corneliana din Roma. Sfântul Cuvios Benign preotul, ucenicul Sfântului Policarp al Smirnei (III). Sfântul Iacob din Tarentaise și a Sfântului Ierarh Honoratus, arhiepiscop de Arles și întemeietorul Mănăstirii Lerins din Galia (+429). Sfânta Cuvioasă Liberata fecioara din Pavia în Italia, sora Sfântului Ierarh Epifanie de Pavia (VI). Sfinții Ierarhi: Onorat, episcop de Fondi în Italia, și Fulgentie, episcop de Eciya în Spania (VI-VII). Sfântului Mucenic Sighebert, regele Angliei de Est, și Sfântul Cuvios Fursey, misionar în Irlanda, luminătorul Angliei de Est și întemeietorul Mănăstirii Lagny din Franţa (+ 635, +650). Sfinții Ierarhi: Tițian, episcop şi mărturisitor la Oderzo, și Valeriu, episcop de Sorrente în Italia (VII). Sfântul Mucenic Nicolae din Mitilene (+1771). Sfântul Sfințit Nou Mucenic din Rusia: preotul Ioan (Pettaia), care a pătimit în timpul regimului comunist (+1919).
File pateric

La părintele Ilarion a venit un om care făcea spiritism:
- Părinte, cineva mi-a spus că spiritismul este de la draci. Asa este sau nu este asa?
- De ce mă întrebi, frate?
- Vă întreb, părinte, că multe lucruri duhovnicesti mi-au spus duhurile, si nu pot să cred că toate sunt de la diavol. Mi-au spus să mă rog, să postesc, să merg la biserică…
- Tocmai de aceea ti-au spus asta, ca să crezi că sunt arătări dumnezeiesti. Multi dintre cei care au astfel de vedenii sunt convinsi că prin ele le vorbeste Dumnezeu. Ei merg la biserică, se roagă si postesc, fără ca pentru asta să aibă plată. Ei sunt convinsi că învătătura lor e mai înaltă decât cea a Bisericii, si primesc din cuvintele preotilor numai ce le convine. Dumnezeu nu vorbeste în contradictoriu: nu poate spune prin Biserică una si prin spirite alta. Nu există două adevăruri. Chiar dacă spiritele îti spun si lucruri adevărate, fac asta pentru a te însela mai usor. Dar nu te lăsa păcălit de vicleniile lor.
Omul a plecat de la biserică înteleptit. Cuvintele părintelui, desi erau simple, îl lămuriseră. În timp ce îl asculta pe părinte, simtea că vorbele acestuia sunt adevărate. De atunci a părăsit pentru totdeauna practicile spiritiste.

Oarecari frati s-au dus la avva Antonie ca să-i vestească lui nălucirile pe care le vedeau si să se învete de la dânsul de sunt adevărate sau de la draci. Si aveau ei un măgar care a murit pe cale. Deci, după ce au venit la bătrânul, apucând el mai înainte, le-a zis lor: "Cum a murit măgarul pe cale?".
Au zis lui: "De unde stii, avvo?". Iar el le-a zis lor: "Dracii mi-au arătat". Si ei i-au zis: "Noi pentru aceasta am venit, ca să te întrebăm, că vedem năluciri si de multe ori se fac adevărate. Nu cumva ne înselăm?". Si i-a încredintat pe ei bătrânul, din pilda măgarului, că de la draci sunt.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Leviticul 4-6