Cuviosul Antonie de la Dîmsk (apr.1224) Sfinții Mucenici Orentius, Pharnacius, Eros, Firmos, Firmin, Chiriachia și Longhin (V) Naşterea Cinstitului Slăvitului Prooroc înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan Sfinții Mucenici și frați buni: pruncii Iacob şi Ioan, din Meniujsk, Novgorod în Rusia (1566-1569)
Старый стиль
24 Июня

Понедельник

Новый стиль
7 Июля
Предыдущий день
Следующий день
Апостольский пост. Горячая пища без масла
Naşterea Cinstitului Slăvitului Prooroc înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan. Soborul drepţilor Zaharia şi Elisabeta, părinţii Sfântului Ioan Botezătorul. Sfinții Mucenici și frați buni: pruncii Iacob şi Ioan, din Meniujsk, Novgorod în Rusia (1566-1569). Cuviosul Antonie de la Dîmsk (apr.1224). Sfântul Ierarh Niceta, episcop de Remesiana (+414). Sfinții Mucenici Orentius, Pharnacius, Eros, Firmos, Firmin, Chiriachia și Longhin (V). Sfântul Mucenic Panaghiot Chesarineanul, care a mărturisit la Constantinopol (+1765). Soborul primilor Mucenici de la Roma (+64). Sfântul Mucenic Rogat din Cartagina. Sfântul Mucenic Faust şi cei 23 de Mucenici dimpreună cu dânsul, care au pătimit la Roma. Sfântul Ierarh Simplicie, episcop de Autun în Franţa (+360). Sfinții Mucenici: Agoard, Agilbert şi cei dimpreună cu dânşii, care au pătimit la Creteil, lângă Paris în Franţa (V). Sfântul Cuvios Germoc, monah din Irlanda (VI). Sfântul Sfințit Mucenic Rumold, episcop din Anglia, care a pătimit lângă Mailnes în Belgia (+775). Sfântul Cuvios Teodulf, stareţ la Lobbes în Belgia (+776). Sfântul Cuvios Ivan, pustnic din Cehia (IX). Sfântul Cuvios Henry, monah la Mănăstirea Sfântul Gherman din Auxerre în Franţa (+880). Sfântul Cuvios Ioan pustnicul din Tuy în Cehia (+904). Sfântul Mihail, prinţ de Tver în Rusia (+1319). Sfântul Cuvios Ioan, monah la Yarengsk-Solovăţ în Rusia (+1561). Sfântul Cuvios Atanasie din însula Paros în Grecia (+1813). Sfântul Ierarh Antonie, stareţul Lavrei Pecerska din Kiev, iar apoi arhiepiscop de Novgorod (+1846). Sfântul Ierarh Gherasim, episcop de Astrakhan şi Enotaeva în Rusia (+1880). Aducerea moaştelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou (+ 1332) de la Cetatea Albă la Suceava, în anul 1402.
File pateric

 În Duminica Sfintei Maria Egipteanca, un părinte hirotonit de curând a început un cuvânt despre pocăintă. A dat câteva exemple de sfinti care au părăsit păcatul. În biserică se auzeau susoteli. Unii credinciosi, în special cei mai în vârstă, nu păreau prea interesati de subiect. Două femei depănau amintiri din tinerete, altele vorbeau desertăciuni, comentând lungimea fustei unei femei care venise prima dată în acea biserică sau mirosul neplăcut al cersetorilor de la poarta bisericii.
Părintele a continuat:
- Dar există si multi păcătosi care nu vor să audă de pocăintă. În parohia noastră, de exemplu: avem un caz, un om căruia îi place să bea mult, despre care vă voi spune câteva cuvinte. Omul acesta, pe care îl cunoasteti cu totii, este un caz care pare irecuperabil.
Încet-încet, credinciosii care susoteau începură să fie atenti: predica devenea interesantă si pentru ei - se gândeau că poate părintele va da si niste amănunte picante, pentru a le putea discuta la masa de prânz cu cei care nu veniseră să se împărtăsească din frumusetea sfintei slujbe.
- Să vă spun cât de tare a căzut în patima băuturii acest om? întrebă părintele, mirându-se câtă liniste se făcuse în biserică. Nu, nu o să vă spun. Am vrut numai să vă dati singuri seama că, atâta vreme cât vă vorbeam despre îndreptarea vietii, unii susoteau. Cum a venit vorba despre un păcătos care poate fi bârfit, care poate fi arătat cu degetul, s-a făcut liniste. Nu vă voi mai spune altceva astăzi, decât atât: dacă veniti la biserică din orice alt motiv, si nu pentru a fi în comuniune cu Dumnezeu si a vă ruga împreună cu ceilalti, dacă vă interesează numai subiectele de bârfă sau subiectele care vă ridică în proprii ochi, făcându-vă să vi se pară că sunteti superiori celor care stau la această oră în fata televizoarelor, ar trebui să vă dati seama că gresiti. Biserica este casa lui Dumnezeu. Vreti să o transformati în sală de spectacol, în salon de bârfe? Să nu fie asa! Luati aminte la cursele vrăjmasului care, dacă nu a reusit să vă împiedice să ajungeti la biserică, se luptă să vă sucească mintile si să vă îndemne să vorbiti în loc să vă rugati sau să ascultati cuvinte de folos. As mai fi avut multe să vă spun, dar o să vi le spun altădată. Vă las să vă gânditi singuri dacă vreti să mergeti pe calea mântuirii. Si, dacă nu vreti, nu stiu ce rost are să mai veniti la biserică. Iar dacă vreti, nu stiu ce rost are să susotiti si să clevetiti, în loc să vă rugati lui Dumnezeu cu zdrobire de inimă…

Povestit-a iarăsi despre alt bătrân care sedea în pustie că s-a rugat lui Dumnezeu să i se dăruiască lui ca niciodată să nu dormiteze când se porneste vreo vorbă duhovnicească, iar de va aduce cineva cuvinte de clevetire sau de vorbă desartă, îndată să adoarmă, ca să nu guste auzurile lui acest fel de otravă. Si acesta zicea că diavolul este silitorul vorbei desarte si luptătorul a toată învătătura duhovnicească, aducând si acest fel de pildă. "Că vorbind eu, zice, pentru folos către oarecari frati, de atâta somn adânc au fost cuprinsi, încât nici genele ochilor nu puteau să le miste. Eu, vrând dar să arăt lucrarea demonului, cuvânt de vorbă desartă am adus la mijloc, de care, făcând haz, numaidecât s-au trezit. Si suspinând am zis: "Cât timp pentru lucruri ceresti vorbeam, ochii vostri, ai tuturor, de somn erau cuprinsi, iar când cuvânt desert a curs, toti cu osârdie v-ati desteptat. Pentru aceea, iubitilor frati, mă rog, cunoasteti lucrarea demonului celui viclean si de sine luati aminte, păzindu-vă de dormitare când faceti ceva duhovnicesc sau ascultati ceva"." (6-121)

Pilda zilei

Un biet tată bătrân, devenind scârbos fiului şi nurorii sale, a fost dat deoparte cu masa. Acolo pe vatră dădeau mâncare într-un vas scobit în lemn. Bătrânul mâhnit, mânca lăcrimând, gândindu-se ce era odată şi ce-a ajuns… Într-o zi, fiul său, umblând prin curte după treburile gospodăriei, vede copilul lui mai mărişor scobind cu cuţitul într-un trunchi de lemn.

- Ce faci acolo, măi Petrişor?, îl întrebă tatăl.

- Fac o piuă în care să-ţi dau să mănânci când vei fi şi mata bătrân ca bunelul, i-a răspuns copilul.

Atunci tânărul fu cuprins de mare ruşine şi teamă de pedeapsa lui Dumnezeu. Intrând în casă, şi-a cerut iertare de la tatăl său, şi de atunci înainte, l-a pus la masă şi l-a îngrijit cu multă osârdie, ca un adevărat fiu.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmul 119
1.     Către Domnul am strigat când m-am necăjit şi m-a auzit.
2.     Doamne, izbăveşte sufletul meu de buzele nedrepte şi de limba vicleană.
3.     Ce se va da ţie şi ce vei câştiga de la limba vicleană?
4.     Săgeţi ascuţite cu cărbuni aprinşi trase de Cel puternic.
5.     Vai mie, că pribegia mea s-a prelungit, că locuiesc în corturile lui Chedar!
6.     Mult a pribegit sufletul meu.
7.     Cu cei ce urau pacea, făcător de pace eram; când grăiam lor, se luptau cu mine în zadar. 

Psalmul 120
1.  Ridicat-am ochii mei la munţi, de unde va veni ajutorul meu.
2.  Ajutorul meu de la Domnul, Cel ce a făcut cerul şi pământul.
3.  Nu va lăsa să se clatine piciorul tău, nici nu va dormita Cel ce păzeşte.
4.  Iată, nu va dormita, nici nu va adormi Cel ce păzeşte pe Israel.
5.  Domnul te va păzi pe tine, Domnul este acoperământul tău, de-a dreapta ta.
6.  Ziua soarele nu te va arde, nici luna noaptea.
7.  Domnul te va păzi pe tine de tot răul; păzi-va sufletul tău.
8.  Domnul va păzi intrarea ta ieşirea ta de acum şi până în veac. 

Psalmul 121
1.  Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis mie: "În casa Domnului vom merge!"
2.  Stăteau picioarele noastre în curţile tale, Ierusalime!
3.  Ierusalimul, cel ce este zidit ca o cetate, ale cărei porţi sunt strâns-unite.
4.  Că acolo s-au suit seminţiile, seminţiile Domnului, după legea lui Israel, ca să laude numele Domnului.
5.  Că acolo s-au aşezat scaunele la judecată, scaunele pentru casa lui David.
6.  Rugaţi-vă pentru pacea Ierusalimului şi pentru îndestularea celor ce te iubesc pe tine.
7.  Să fie pace în întăriturile tale şi îndestulare în turnurile tale.
8.  Pentru fraţii mei şi pentru vecinii mei grăiam despre tine pace.
9.  Pentru casa Domnului Dumnezeului nostru am dorit cele bune ţie. 

Psalmul 122
1.  Către Tine, Cel ce locuieşti în cer, am ridicat ochii mei.
2.  Iată, precum sunt ochii robilor la mâinile stăpânilor lor, precum sunt ochii slujnicei la mâinile stăpânei sale, aşa sunt ochii noştri către Domnul Dumnezeul nostru, până ce Se va milostivi spre noi.
3.  Miluieşte-ne pe noi, Doamne, miluieşte-ne pe noi, că mult ne-am săturat de defăimare,
4.  Că prea mult s-a săturat sufletul nostru de ocara celor îndestulaţi şi de defăimarea celor mândri.