Sfântul Mucenic Teodor din Anghira Sfântul Cuvios Macarie (Gluhaev), arhimandrit din Altai-Siberia în Rusia (+1847)
Stil vechi
18 Mai

Miercuri

Stil nou
31 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la pește
Mucenicul Teodot și cele șapte femei muceniţe care au pătimit în Ancira Galatiei și care s-au săvârşit prin înecare: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana, Iulia (303) . Sfinții Mucenici Petru, Dionisie (Denisa), Andrei, Pavel şi Hristina (Cristina) fecioara care au pătimit la Lampsac în Helespont în vremea împăratului Deciu (+249-251). Sfinții Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim din Atena (+250). Sfânta Muceniță Eufrasia din Niceea, care s-a săvârşit prin înecare (+303). Sfântul Ierarh Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului și fratele împăratului Leon cel înţelept (+893). Sfântul Mucenic Iulian, care s-a săvârşit fiind târât pe spini. Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, episcopul Romei, mărturisitor al Ortodoxiei în fața ereziei momotelite (+649). Sfântul Cuvios Martinian, nevoitor în cartierul Areovint din Constantinopol și a Sfintei Cuvioase Anastasia din Leucadia. Sfântul Mucenic Venant, care a pătimit la Camerino în Italia (+250). Sfântul Sfințit Mucenic Felix, episcop de Spello în Italia, care a pătimit în timpul împăratului Maximian (III). Sfântul Sfințit Mucenic Patamon, episcop de Heraclia în Egipt (+341). Sfântul Ierarh Ioan I, episcopul Romei (+526). Sfinții Mucenici și frați buni: David şi Tacian din Georgia (+693). Sfântul Ierarh Teodosie al II-lea, episcop de Siracuza în Sicilia Italiei (+700). Sfântul Mucenic Merililaun de la Rheims în Franţa (VIII). Sfântul Cuvios Arsenie, imnograf şi canonist din Mănăstirea San Filippo-Fragala în Sicilia Italei (+820). Sfântul Cuvios Feredarie, stareţ la Iona în Scoţia (+863). Sfânta Cuvioasă Elgiva, regina Angliei, care apoi s-a călugărit și ajuns egumenă la Shaftesbury în Anglia (X). Sfântul Cuvios Macarie (Gluhaev), arhimandrit din Altai-Siberia în Rusia (+1847). Sfântul Sfințit Nou Mucenic Damian, preot din Grahovo în Serbia (+1940). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: protoiereul Ioan (Vinogradov) și preotul Vasile (Crâlov), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1917 și +1942).
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.