Pomenirea aflării moaștelor Sfântului Cuvios Alexandru de Svir în Rusia (+1533), în anul 1641 Sfântul Ierarh Acachie, episcopul Melitinei din Armenia și făcătorul de minuni, unul din Sfinții Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (+435)
Stil vechi
17 Aprilie

Miercuri

Stil nou
30 Aprilie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la pește
Pomenirea aflării moaștelor Sfântului Cuvios Alexandru de Svir în Rusia (+1533), în anul 1641. Sfântului Sfințit Mucenic Simeon, episcopul Persiei, dimpreună cu însoţitorii săi, Sfinții Mucenici: preoţii Anania și Avdela, Gotazat, Fusic și Azat şi alţi 1150 de Mucenici, care au pătimit în Persia în vremea împăratului Sapor al II-lea (+344). Sfântul Ierarh Acachie, episcopul Melitinei din Armenia și făcătorul de minuni, unul din Sfinții Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic (+435). Sfântul Mucenic Adrian din Corint, care a pătimit în vremea împăratului Deciu (+251). Sfântului Sfințit Mucenic Anicet, episcopul Romei şi mărturisitor al Ortodoxiei în faţa ereziei gnostice (+168). Sfântului Ierarh Agapet (Agapit) I, episcopul Romei și mărturisitor al Ortodoxiei în faţa monofizismului (+536). Sfântul Cuvios Paisie, nebun pentru Hristos de la Pecerska (+1893). Sfântul Cuvios Zosima, egumenul Solovăţului în Rusia și făcătorul de minuni (+1478). Sfintele Muceniţe și surori: Isidora și Neofita, care au mărturisit la Lentini în Sicilia Italiei (+236). Sfântul Mucenic Mapalic din Cartagina şi cei dimpreună cu dânsul, care au pătimit în timpul împăratului Deciu (+ 250). Sfinții Mucenici: Fortunat şi Marcian. Sfântul Ierarh Inochentie, episcop de Tortona şi mărturisitor în Italia (+326). Sfântul Ierarh Pantagat, episcop de Vienne în Franţa (+540). Sfântul Ierarh Vilic, episcop de Metz în Franţa (+568). Sfântul Ierarh Landericus, episcop de Meaux în Franţa (VII). Sfântul Cuvios Mucenic Domnan din Eigg în Scoția şi cei 52 de monahi dimpreună pătimitori cu dânsul (+618). Sfântul Cuvios Vando, stareţ la Fontenelle în Franţa (+756). Sfântul Sfințit Mucenic Ilie, preot din Cordoba în Spania, dimpreună cu fiii săi, Sfinții: Pavel și Isidor (+856). Sfântul Ierarh Macarie Notara, episcopul Corintului și editorul Filocaliei în limba greacă (+1805). Sfinților Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preoții Ioan (+1918) şi Teodor (Nedosechin) (+1942), care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Nou Mucenic Mărturisitor, Preotul Mihail (Novițkii) (+1935).
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.