Sfântul Mucenic Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului (213-250) Sfinții Mucenici Vit, Modest și Crischentia din Sicilia, care au pătimit la Lucania (+303) Cuviosul Teodor cel Sfințit din Tebaida Egiptului, ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare (+ 368)
Stil vechi
16 Mai

Luni

Stil nou
29 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
. Cuviosul Teodor cel Sfințit din Tebaida Egiptului, ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare (+ 368). Sfântul Mucenic Alexandru, Arhiepiscopul Ierusalimului (213-250). Cuviosul Efrem de la Perekomsk, făcătorul de minuni din Novgorod (+1545). Sfinții Mucenici Vit, Modest și Crischentia din Sicilia, care au pătimit la Lucania (+303). Sfinții Cuvioși: Casian şi Lavrentie, stareţii Mănăstirii Komel din Rusia (+1537 și +1548). Sfântul Ierarh Nicolae I Misticul, patriarhul Constantinopolului (+925). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopii Avda de Kashkar şi Avdiis de Bet-Kashkar, dimpreună cu 38 de însoţitori: 16 preoţi, 9 diaconi, 6 monahi şi 7 fecioare, care au pătimit în Persia (V). Sfinții Mucenici: Isaachie, Simeon şi Vahtisoiu din Persia (+339), și Sfinții Cuvioși Mucenici: 44 de Părinţi din Mănăstirea Sfântul Sava din Palestina, uciși de către perşi (+614). Sfântul Mucenic Papilin, care s-a săvârşit prin sabie, Sfântul Cuvios Mucenic Petru din Vlaherna, care s-a săvârşit fiind bătut cu vine de bou (+761), și Sfântul Mucenic Nicolae din Mezov, care a mărturisit în Tricala şi care s-a săvârşit prin foc (+1617). Sfinții Sfințiți Mucenici: Fort, primul episcop de Bordeaux (I), și Peregrin, episcop de Auxerre în Franța (+261). Sfinții Mucenici Pelerin, Hercule şi Flaviu, care au pătimit la Ancona în Italia, Felix și Ghenadie, care au pătimit în nordul Africii, și Posidonie, care a pătimit la Modena în Italia (+305). Sfinții Ierarhi: Peregrin, episcop de Terni (+138), Ilarie, episcop de Pavia în Italia (+376), și Carantac din Irlanda, ucenicul Sfântului Patrick, luminătorul Irlandei, Sfinta Cuvioasă Musa, copilă din Roma, și Sfântul Cuvios Carantoc, întemeietorul Mănăstirii Carhampton din Anglia (V, VI). Sfânta Cuvioasă Eufimia, Sfânta Maxima fecioara din Franţa și Sfinții Cuvioși: Neodion, făcătorul de minuni, și Varas, întemeietorul Mănăstirii Petra din Constantinopol (V). Sfinții Ierarhi: Posidie, episcop de Calama în Numidia, și Germerie, episcop de Toulouse în Franţa (+440 și +560), și Sfinții Cuvioși: Primael din Britania, pustnic la Quimper, și Fidolus, stareţ la Aumont-Troyes în Franţa (+450 și +540). . Sfinții Ierarhi: Toma, patriarhul Ierusalimului, și Gheorghe, episcop de Mitilene în insula Lesvos (+820 și +842). Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, episcop de Vraţa în Banatul Sârbesc (+1594), Sfântul Cuvios Matei, ieromonah din Yaramsk în Rusia (+1927) și Sfântul Nou Mucenic Vukașin din Klepats în Herţegovina, care a pătimit în timpul regimului comunist (+1943). Sfinții Cuvioși Stareți: Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei, apărători ai dreptei credințe și mari nevoitori din veacul al XVIII-lea (+1783, +1784 și +1784).
File pateric

Pentru avva Antonie

Oarecari frati au venit la avva Antonie si au pus inaintea lui un cuvant din cartea preotiei. Deci a iesit batranul in pustie si a mers avva Ammona pe urmele lui in ascuns, stiind obiceiul lui si dupa ce s-a departat batranul, stand la rugaciune a strigat cu glas mare : Dumnezeule, trimite pe Moise ca sa ma invete cuvantul acesta ! Si a venit glas vorbind cu dansul. Deci a zis avva Ammona : glasul care vorbea, l-am auzit, dar puterea cuvantului n-am inteles-o.
Trei parinti aveau obiceiul, in tot anul, de mergeau la fericitul Antonie. Si cei doi il intrebau pentru gandurile sale si pentru mantuirea sufletului, iar al treilea totdeauna tacea, neintrebandu-l nimic. Iar dupa multa vreme i-a zis avva Antonie lui : iata, atata vreme ai de cand vii aici si nimic nu ma intrebi ! Si raspunzand fratele, i-a zis : destul imi este numai sa te vad, parinte.

Pilda zilei

Crucea răbdării

Un muncitor a căzut în patima băuturii. Soţia lui l-a răbdat cât l-a răbdat, până ce a ajuns la limită.

S-a dus la duhovnicul ei şi i-a zis:

– Mi-au ajuns trei ani de suferinţă, voi pleca la părinţii mei...

– Nu te duce, că dacă îl laşi singur o să cadă şi mai tare. Eşti singurul lui sprijin.

După alţi trei ani, după multe lacrimi şi multe rugăciuni, soţul a început lupta cu patima băuturii. După alţi doi ani, s-a lăsat pentru totdeauna de băutură. (Danion Vasile – Patericul mirenilor)

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 9:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor, pentru cele ascunse ale fiului

1. Lauda-Te-voi, Doamne, din toata inima mea, spune-voi toate minunile Tale.
2. Veseli-ma-voi si ma voi bucura de Tine; canta-voi numele Tau, Preainalte.
3. Cand se vor intoarce vrajmasii mei inapoi, slabi-vor si vor pieri de la fata Ta.
4. Ca ai facut judecata mea si dreptatea mea; sezut-ai pe scaun, Cel ce judeci cu dreptate.
5. Certat-ai neamurile si au pierit nelegiuitii; stins-ai numele lor in veac si in veacul veacului.
6. Vrajmasului i-au lipsit de tot sabiile si cetatile i le-ai sfaramat; pierit-a pomenirea lor in sunet.
7. Iar Domnul ramane in veac; gatit-a scaunul Lui de judecata
8. Si El va judeca lumea; cu dreptate va judeca popoarele.
9. Si a fost Domnul scapare saracului, ajutor la vreme potrivita in necazuri.
10. Sa nadajduiasca in Tine cei ce cunosc numele Tau, ca n-ai parasit pe cei ce Te cauta pe Tine, Doamne !
11. Cantati Domnului, Celui ce locuieste in Sion, vestiti intre neamuri faptele Lui.
12. Ca Cel ce razbuna sangele lor si-a adus aminte. N-a uitat sangele saracilor.
13. Miluieste-ma, Doamne ! Vezi smerenia mea, de catre vrajmasii mei, Cel ce ma inalti din portile mortii,
14. Ca sa vestesc toate laudele Tale, in portile fiicei Sionului; veseli-ma-voi de mantuirea Ta !
15. Cazut-au neamurile in groapa pe care au facut-o ; in cursa aceasta, pe care au ascuns-o, s-a prins piciorul lor.
16. Se cunoaste Domnul cand face judecata ! Intru faptele mainilor lui s-a prins pacatosul.
17. Sa se intoarca pacatosii in iad; toate neamurile care uita pe Dumnezeu,
18. Ca nu pana in sfarsit va fi uitat saracul, iar rabdarea saracilor in veac nu va pieri.
19. Scoala-Te, Doamne, sa nu se intareasca omul; sa fie judecate neamurile inaintea Ta !
20. Pune, Doamne, legiuitor peste ele, ca sa cunoasca neamurile ca oameni sunt.
21. Pentru ce, Doamne, stai departe ? Pentru ce treci cu vederea la vreme de necaz ?
22. Cand se mandreste necredinciosul, se aprinde saracul; se prind in sfaturile pe care le gandesc.
23. Ca se lauda pacatosul cu poftele sufletului lui, iar cel ce face strambatate pe sine se binecuvinteaza.
24. Intaratat-a cel pacatos pe Domnul, dupa multimea maniei Lui; nu-L va cauta; nu este Dumnezeu inaintea lui.
25. Spurcate sunt caile lui in toata vremea; lepadate sunt judecatile Tale de la fata lui, peste toti vrajmasii lui va stapani.
26. Ca a zis intru inima sa : nu ma voi clatina din neam in neam, rau nu-mi va fi.
27. Gura lui e plina de blestem, de amaraciune si de viclesug; sub limba lui, osteneala si durere.
28. Sta la panda in ascuns cu cei bogati ca sa ucida pe cel nevinovat; ochii lui spre cel sarac privesc.
29. Pandeste din ascunzis, ca leul din culcusul sau; pandeste ca sa apuce pe sarac, pandeste pe sarac ca sa-l traga la el.
30. In latul lui il va smeri; se va pleca si va cadea asupra lui, cand va stapani pe cei saraci.
31. Ca a zis in inima lui : ” Uitat-a Dumnezeu ! Intors-a fata Lui, ca sa nu vada pana in sfarsit ! ”
32. Scoala-Te, Doamne, Dumnezeul meu ! Inalta-se mana Ta ! nu uita pe saracii Tai pana in sfarsit !
33. Pentru ce a maniat necredinciosul pe Dumnezeu ? Ca a zis in inima lui : Domnul nu va cerceta !
34. Vezi, pentru ca Tu privesti la necazuri si la durere, ca sa le ieie in mainile Tale; caci in Tine se increde saracul, iar orfanului Tu i-ai fost ajutor.
35. Zdrobeste bratul celui pacatos si rau, pacatul lui va fi cautat si nu se va afla.
36. Imparati-va Domnul in veac si in veacul veacului ! Pieriti neamuri din pamantul Lui.
37. Dorinta saracilor a auzit-o Domnul; la ravna inimii lor a luat aminte urechea Ta.
38. Judeca pe sarac si pe smerit, ca sa nu se mai mandreasca omul pe pamant.

PSALMUL 10:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor

1. In Domnul am nadajduit. Cum veti zice sufletului meu : ” Muta-te in munti ca o pasare ? ”
2. Ca iata pacatosii au incordat arcul, gatit-au sageti in tolba, ca sa sageteze in intuneric pe cei drepti la inima.
3. Ca au surpat ceea ce ai asezat; dar dreptul ce a facut ?
4. Domnul este in Biserica cea sfanta a Lui, Domnul in cer are scaunul Sau. Ochii Lui spre sarac privesc, genele Lui cerceteaza pe fiii oamanilor.
5. Domnul cerceteaza pe cel drept si pe cel necredincios; iar pe cel ce iubeste nedreptatea il uraste sufletul Sau.
6. Va ploua peste pacatosi laturi, foc si pucioasa; iar suflare de vifor este partea paharului lor.
7. Ca drept este Domnul si dreptatea a iubit si fata Lui spre cel drept priveste.

PSALMUL 11:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor, pentru instrumente cu opt coarde

1. Mantuieste-ma, Doamne, ca a lipsit cel cuvios, ca s-a imputinat adevarul de la fiii oamenilor.
2. Desertaciuni a grait fiecare catre aproapele sau, buze viclene in inima, si in inima rele au grait.
3. Pierde-va Domnul toate buzele cele viclene si limba cea plina de mandrie.
4. Pe cei ce au zis : ” Cu limba noastra ne vom mari, caci buzele noastre de la noi sunt; cine ne este Domn ? ”
5. Pentru necazul saracilor si suspinul nenorocitilor Ma voi scula, zice Domnul; le voi aduce lor mantuirea si le voi vorbi pe fata.
6. Cuvintele Domnului, cuvinte curate, argint lamurit in foc, curatat de pamant, curatat de sapte ori.
7. Tu, Doamne, ne vei pazi si ne vei feri de neamul acesta in veac.
8. Caci atunci cand se ridica sus oamenii de nimic, nelegiuitii misuna pretutindeni.

PSALMUL 12:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor

1. Pana cand, Doamne, ma vei uita pana in sfarsit ? Pana cand vei intoarce fata Ta de la mine ?
2. Pana cand voi pune ganduri in sufletul meu, durere in inima mea ziua si noaptea ?
3. Pana cand se va inalta vrajmasul meu impotriva mea ?
4. Cauta, auzi-ma Doamne, Dumnezeul meu, lumineaza ochii mei, ca nu cumva sa adorm intru moarte,
5. Ca nu cumva sa zica vrajmasul meu : ” Intaritu-m-am asupra lui “. Cei ce ma necajesc se vor bucura de ma voi clatina.
6. Iar eu spre mila Ta am nadajduit; bucura-se-va inima mea de mantuirea Ta; canta-voi Domnului, Celui ce mi-a facut bine si voi canta numele Domnului Celui Preainalt