Sfântul Ierarh Iona, mitropolitul Moscovei şi a toată Rusia (+1461)
Stil vechi
15 Iunie

Miercuri

Stil nou
28 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Sfinților Apostoli. Post aspru
Sfântul Prooroc Amos, care s-a săvârşit muceniceşte (VIII î. Hr.). Sfântul Ierarh Iona, mitropolitul Moscovei şi a toată Rusia (+1461). Sfinţii Cuvioși Mucenici Grigorie și Casian, stareţi la Avnejk-Vologda în Rusia (+1492). Sfântul Cuvios Ieronim, Pustnic lângă Betleem și întemeietor a două mănăstiri din Țara Sfântă (+420). Fericitul Augustin, episcopul Hiponiei în Africa și scriitor bisericesc (+427). Sfântul Mucenic Dula din Cilicia (+ 305). Sfinții Apostoli dintre cei 70: Fortunat, care s-a săvârşit prin sabie, Ahaic, care s-a săvârşit de foame şi de sete, și Ştefanas, episcop de Corint, care s-a săvârşit cu pace (I). Sfântul Mucenic Nerses, a Sfintei Muceniţă Gravs, care s-a săvârşit prin sabie, și a Sfântului Cuvios Ortisie din Egipt (+380). Sfinții Mucenici: Vit, Modest şi Crescenția, din Sicilia în Italia, care au pătimit în Lucania, Protie, Clement și Prodita, dimpreună cu şi alți 4 Mucenici, care au pătimit la Aquileea în Italia (IV). Sfinții Mucenici: Nivita, Candida, Teodul, Cantian, Crisogon, Gioconda, Cantianila, Anteon, Prot, Chintian și Silviu, care au pătimit la Lucania în Italia. Sfinții Ierarhi: Cedronie, patriarhul Alexandriei, și Fortunat, episcop de Napoli în Italia (+107 și +350). Sfinții Cuvioși: Dula, purtătorul de chinuri din Egipt, Avraam, stareţ la Auvergne în Franța, Trillo, egumen la Uandrillo în Anglia, și Avraam, stareţul Mănăstirii „Sfântul Chiriac” din Franţa (V). Sfinții Ierarhi: Melan, episcop de Viviers în Franţa, și Vouga, episcop din Irlanda, care s-a nevoit apoi ca pustnic la Lesneven-Bretania în Franța (VI). Sfântul Cuvios Landelinus, dimpreună cu ucenicii săi, Sfinții Cuvioși: Domițian şi Hadelin de la Mănăstirea Lobbes din Belgia (+686). Sfântul Ierarh Constantin, episcop de Beauvais în Franţa, și a Sfintei Muceniţe Benildis din Cordoba în Spania, care s-a săvârșit fiind arsă pe rug (+706 și +853). Sfânta Cuvioasă Edburga, stareţă la Winchester în Anglia (+ 960), dimpreună cu surorile sale, Sfintele Cuvioase Elfleda şi Ethelhilda. Sfântul Mucenic Lazăr, ţarul Serbiei, ale cărui sfinte moaște se află la Mănăstirea Ravanița (+1389). Sfinții Ierarhi: Spiridon (+1389) și Efrem al II-lea, patriarhii Serbiei (+1399), Simeon, arhiepiscop de Novgorod (+1421). Soborul Tuturor Sfinţilor Mucenici din Serbia, dintre care: mitropoliții: Dositei de Zagreb, Ioanichie de Muntenegru și Petru de Saraievo, episcopii: Sava şi Platon, ieromonahul Rafael, preoții: Branko şi Gheorghe și binecredinciosul creștin Vukașin (XIV-XX). Sfântul Sfințit Nou Mucenic din Rusia: preotul Amos, care a pătimit în timpul regimului comunist (+1918).
File pateric

 Asteptând să le vină rândul să se spovedească, două femei au început să vorbească despre credinta în Dumnezeu. Încetul cu încetul, discutia a deviat spre subiecte lumesti, în cele din urmă transformându-se în bârfă. Când au început să vorbească despre scandalul pricinuit de dezvăluirile amantei unui om cunoscut, pe care mass-media îl luase în vizor, i-au cerut părerea unei femei care până atunci nu intrase în discutie. Aceasta le-a spus:
- Dacă vreti să vă spovediti, lăsati păcatele altora si vedeti-le pe ale voastre. Iar dacă vreti să le analizati pe ale altora, atunci amânati spovedania pe altă dată. Ori una, ori alta.

S-au adunat odată cei din Schit, certându-se pentru Melchisedec si au uitat să cheme pe avva Copri. Mai pe urmă chemându-l, îl întrebară de aceasta. Iar el, lovindu-se de trei ori peste gură, a zis: "Vai tie, Coprie! Vai tie, Coprie! Vai tie, Coprie! Căci cele ce ti-a poruncit Dumnezeu să le faci le-ai lăsat si cele ce nu le cere de la tine le cauti". Si, auzind fratii acestea, au fugit la chiliile lor. (3-125)

Pilda zilei

„De ce trebuie sa ne temem?”

Un frate l-a intrebat pe avva Pimen: “Ce sa fac?”. Batranul ii zice: “Cand Dumnezeu ne va cerceta, de ce trebuie sa ne temem?”. Fratele raspunde: “De pacatele noastre”. Batranul zice: “Atunci sa mergem in chilie, sa ne asezam si sa ne amintim pacatele, iar Domnul va fi cu noi in toate

Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.

Biblia intr-un an

PSAMUL 109:
Un psalm al lui David.

1. Zis-a Domnul Domnului Meu : ” Sezi de-a dreapta Mea, pana ce voi pune pe vrajmasii Tai asternut picioarelor Tale “.
2. Toiagul puterii Tale Ti-l va trimite Domnul din Sion, zicand : ” Stapaneste in mijlocul vrajmasilor Tai.
3. Cu Tine este poporul Tau in ziua puterii Tale, intru stralucirile sfintilor Tai din pantece mai inainte de luceafar Te-am nascut “.
4. Juratu-S-a Domnul si nu-I va parea rau : “Tu esti preot in veac, dupa randuiala lui Melchlsedec”.
5. Domnul este de-a dreapta Ta; sfaramat-a in ziua maniei Sale imparati.
6. Judeca-va intre neamuri; va umple totul de ruini; va zdrobi capetele multora pe pamant.
7. Din parau pe cale va bea; pentru aceasta va inalta capul.

PSAMUL 110:

1. Lauda-Te-voi, Doamne, cu toata inima mea, in sfatul celor drepti si in adunare.
2. Mari sunt lucrurile Domnului si potrivite tuturor voilor Lui.
3. Lauda si maretie este lucrul Lui si dreptatea Lui ramane in veacul veacului.
4. Pomenire a facut de minunile Sale. Milostiv si indurat este Domnul.
5. Hrana a dat celor ce se tem de Dansul; aduceti-va aminte in veac de legamantul Lui.
6. Taria lucrurilor Sale a vestit-o poporului Sau, ca sa le dea lor mostenirea neamurilor.
7. Lucrurile mainilor Lui, adevar si judecata. Adevarate sunt toate poruncile Lui,
8. Intarite in veacul veacului, facute in adevar si dreptate.
9. Izbavire a trimis poporului Sau, poruncit-a in veac legamantul Sau; sfant si infricosator este numele Lui.
10. Inceputul intelepciunii este frica de Domnul; intelegere buna este tuturor celor ce o fac pe ea. Lauda Lui ramane in veacul veacului.

PSAMUL 111:

1. Fericit barbatul care se teme de Domnul; intru poruncile Lui va voi foarte.
2. Puternica va fi pe pamant semintia Lui; neamul dreptilor se va binecuvanta.
3. Slava si bogatie in casa lui si dreptatea lui ramane in veacul veacului.
4. Rasarit-a in intuneric lumina dreptilor, Cel milostiv, indurat si drept.
5. Bun este barbatul care se indura si imprumuta; isi randuieste vorbele sale cu judecata, ca in veac nu se va clinti;
6. Intru pomenire vesnica va fi dreptul; de vorbire de rau nu se va teme.
7. Gata este inima lui a nadajdui in Domnul; intarita este inima lui, nu se va teme, pana ce va ajunge sa dispretuiasca pe vrajmasii sai.
8. Risipit-a, dat-a saracilor; dreptatea lui ramane in veacul veacului.
9. Puterea lui se va inalta intru slava.
10. Pacatosul va vedea si se va mania, va scrasni din dinti si se va topi. Pofta pacatosilor va pieri.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

PSAMUL 112:

1. Laudati, tineri, pe Domnul, laudati numele Domnului.
2. Fie numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac.
3. De la rasaritul soarelui pana la apus, laudat este numele Domnului.
4. Inalt este peste toate neamurile Domnul, peste ceruri este slava Lui.
5. Cine este ca Domnul Dumnezeul nostru, Cel ce locuieste intru cele inalte
6. Si spre cele smerite priveste, in cer si pe pamant ?
7. Cel ce scoate din pulbere pe cel sarac si ridica din gunoi pe cel sarman,
8. Ca sa-l aseze cu cei mari, cu cei mari ai poporului sau.
9. Cel ce face sa locuiasca cea stearpa” in casa, ca o mama ce se bucura de fii.