Sfântul Sfințit Mucenic Alexandru Romanul, episcopul Tiverianilor (284-305) Mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Mucenic Macarie, arhimandritul de la Ovruci și Kanev, egumenul de la Pimsk, făcătorul de minuni din Pereiaslav (1688) Sfânta Muceniță Glicheria fecioara care era din cetatea Traianopolei (Heraclea) (+177) Sfinții Gheorghe Mărturisitorul, soția sa, Irina și fiii lor din Constantinopolul (IX) Sfânta fecioară Glicheria de la Novgorod în Rusia (+1522)
Stil vechi
13 Mai

Sâmbătă

Stil nou
26 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Pomenirea morților. Sfânta Muceniță Glicheria fecioara care era din cetatea Traianopolei (Heraclea) (+177). Sfântul Sfințit Mucenic Alexandru Romanul, episcopul Tiverianilor (284-305). Sfinții Gheorghe Mărturisitorul, soția sa, Irina și fiii lor din Constantinopolul (IX). Mutarea moaștelor Sfântului Cuvios Mucenic Macarie, arhimandritul de la Ovruci și Kanev, egumenul de la Pimsk, făcătorul de minuni din Pereiaslav (1688). Sfânta fecioară Glicheria de la Novgorod în Rusia (+1522). Sfântul Ierarh Pavsicachie (Pavsicacos), Episcopul Sinadelor, care a trăit în vremea împăratului Mavrichie (+606). Sfânta Cuvioasă Eufimia din Iviria (Georgia) (1028). Sfântul Mucenic Laodichie, temnicerul Sfintei Glicheria, care a crezut în Hristos prin Sfânta Glicheria și care s-a săvârşit prin sabie (II). Sfântul Cuvios Nichifor din Afarsis, presbiterul Mănăstirii Efesului. Sfântul Cuvios Eftimie cel Nou, ctitorul Mănăstirii Iviru din Sfântul Munte Athos (+1028). Sfinții Cuvioși: Ioan Iviritul, tatăl Sfântului Eftimie, și Gheorghe Iviritul, rudenie după trup cu Sfântul Eftimie, care s-au săvârşit cu pace (+1098 și +1066). Sfântul Cuvios Gavriil Iviritul, care a auzit dumnezeiesc glas şi a scos din mare Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Portăriţa” şi care s-a săvârşit cu pace (XI). Sfinții Cuvioși Mucenici monahi iviriţi de la Mănăstirea Iviru, care apărând Dreapta Credinţă și înfruntând pe împăratul Mihail şi pe patriarhul Ioan Vecos, au fost aruncaţi în mare şi aşa s-au săvârşit (XIII). Sfinții Ierarhi: Valerian, episcop de Auxerre, Onisim, episcop de Soissons în Franţa, și Servatius, primul episcop de Maastricht în Olanda (+350, +361 și +384). Sfântul Cuvios Mael, pustnic în Insula Bardsey din Marea Britanie, și Sfintele Cuvioase Domnica fecioara, fiica Sfântului Ierarh Agripin, episcop de Como în Italia, și Agnia, stareţa Mănăstirii „Sf. Cruce” din Poitiers în Franţa (VI). Sfinții Ierarhi: Natalis, episcop de Milano, și Annon, episcop de Verona în Italia (VIII). Sfântului Cuvios Fortis Gabriel, pustnic şi călugăr la Mănăstirea Fontavellana din Italia (+1040). Sfântul Cuvios Macarie, egumenul Mănăstirii Glushiţa-Vologda (+1478). Sfântul Cuvios Eufrosin, nevoitor la Mănăstirea Iviru din Sfântul Munte Athos (secolul al XVIII-lea). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: Ieromonahul Macarie (Teleghin), protoereii: Vasile (Socolov) și Alexandru (Zaozervskii), preotul Hristofor (Nadejdin) și binecredinciosul creștin Serghie (Tihomirov), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1922). Sfântul Cuvios Eftimie Ivireanul (+1028).
File pateric

Pentru avva Antonie

Oarecari frati s-au dus de la Schit la avva Antonie si intrand intr-o corabie sa mearga la el, au aflat pe un batran care si el voia sa mearga acolo, dar nu-l cunosteau fratii. Si sezand acela in corabie, graiau cuvinte de ale parintilor si din Scripturi si iarasi pentru lucrul mainilor lor. Iar batranul tacea. Si venind ei la vad, s-a aflat ca si batranul merge la avva Antonie. Si dupa ce au venit la avva, le-a zis lor ( Antonie ) : buna tovarasie ati avut pe batranul acesta. A zis si batranului : buni frati ai aflat cu tine, avvo. Zis-a batranul : buni sunt, cu adevarat, dar ograda ( curtea ) lor n-are usa si cel ce voieste, intra in grajd si dezleaga asinul. Iar acestea zicea, insemnand, ca cele ce vin la gura, acelea graiesc.

S-au dus oarecari frati la avva Antonie si i-au zis lui : spune-ne noua cuvant, cum sa ne mantuim ? Zis-a lor batranul : ati auzit Scriptura ? Bine va este voua. Iar ei au zis : voim sa auzim si de la tine, parinte. Si a zis lor batranul : zice Evanghelia : de te va lovi cineva peste fata cea dreapta a obrazului, intoarce-i lui si pe cealalta. Zis-au lui : nu putem face aceasta. Zis-a lor batranul : de nu puteti intoarce si pe cealalta, macar pe aceea una s-o suferiti. Zis-au lui : nici aceasta nu putem. Zis-a batranul : daca nici aceasta nu puteti, nu dati in locul aceluia ce ati luat. Si au zis ei : nici aceasta nu putem. Deci, zis-a batranul, ucenicului sau : fa-le putina fiertura caci sunt neputinciosi. Daca aceasta nu puteti si aceea nu voiti, ce sa va fac voua ? De rugaciuni este trebuinta.

Pilda zilei

Creştinul trăieşte din mila lui Dumnezeu

Alexandru cel Mare, regele Macedoniei, a spus odată unui curtean:

- Cere-mi ce vrei şi eu îţi voi da.

Curteanul a cerut o sumă de bani atât de mare, că aproape sărăcise vistieria regelui. Monarhul a răspuns:

- Este ceva mare pentru tine să ceri însă ceva neînsemnat pentru Alexandru să dea. Mă bucur de încrederea ce o arăţi faţă de mine.

La fel trebuie să procedeze fiecare creştin cu Mântuitorul Iisus, cerându-I toate făgăduinţele Sale. (Grigorie Comşa, O mie de pilde)

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de sâmbătă

Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sânt fără de număr. De aceea Te rog în această zi, în care de Iosif şi de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul şi Îndumnezeitul Tău suflet şi de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale şi ai adus bucurie nespus de mare strămoşilor noştri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită şi i-ai suit în rai.

Îngroapă păcatele mele şi cugetele mele cele rele şi viclene, ca să piară din mintea mea şi să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, şi suie mintea mea la cer, ca sa mă bucur de Faţa Ta. Aşa Doamne, primeşte umilita mea rugăciune ca o tămâie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, şi de durerile Tale cumplite i s-a rănit inima; care împreună cu ucenicii şi cu mironosiţele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morţi şi la înălţarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pământ la cer, însoţit de Sfinţii Tăi Îngeri.

Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi la minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire, şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmi

PSALMUL 1

Al lui David.

1. Fericit barbatul, care n-a umblat in sfatul necredinciosilor si in calea pacatosilor nu a stat si pe scaunul hulitorilor n-a sezut;
2. Ci in legea Domnului e voia lui si la legea Lui va cugeta ziua si noaptea.
3. Si va fi ca un pom rasadit langa izvoarele apelor, care rodul sau va da la vremea sa si frunza lui nu va cadea si toate cate va face vor spori:
4. Nu sunt asa necredinciosii, nu sunt asa! Ci ca praful ce-l spulbera vantul de pe fata pamantului.
5. De aceea nu se vor ridica necredinciosii la judecata, nici pacatosii in sfatul dreptilor.
6. Ca stie Domnul calea dreptilor, iar calea necredinciosilor va pieri.
5. Atunci va grai catre ei intru urgia Lui si intru mania Lui ii va tulbura pe ei;
6. Iar Eu sunt pus imparat de El peste Sion, muntele cel sfant al Lui, vestind porunca Domnului.
7. Domnul a zis catre Mine: “Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut!
8. Cere de la Mine si-ti voi da neamurile mostenirea Ta si stapanirea Ta, marginile pamantului.
9. Le vei paste pe ele cu toiag de fier; ca pe vasul olarului le vei zdrobi!”
10. Si acum imparati, intelegeti! Invatati-va toti, care judecati pamantul!
11. Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur.
12. Luati invatatura, ca nu cumva sa Se manie Domnul si sa pieriti din calea cea dreapta, cand se va aprinde degrab mania Lui! Fericiti toti cei ce nadajduiesc in El.

PSALMUL 2
Al lui David.

1. Pentru ce s-au intaratat neamurile si popoarele au cugetat desertaciuni?
2. S-au ridicat imparatii pamantului si capeteniile s-au adunat impreuna impotriva Domnului si a unsului Sau, zicand:
3, “Sa rupem legaturile lor si sa lepadam de la noi jugul lor”.
4. Cel ce locuieste in ceruri va rade de dansii si Domnul ii va batjocori pe ei!
5. Atunci va grai catre ei intru urgia Lui si intru mania Lui ii va tulbura pe ei;
6. Iar Eu sunt pus imparat de El peste Sion, muntele cel sfant al Lui, vestind porunca Domnului.
7. Domnul a zis catre Mine: “Fiul Meu esti Tu, Eu astazi Te-am nascut!
8. Cere de la Mine si-Ti voi da neamurile mostenirea Ta si stapanirea Ta marginile pamantului.
9. Le vei paste pe ele cu toiag de fier; ca pe vasul olarului le vei zdrobi!”
10. Si acum imparati intelegeti! Invatati-va toti, care judecati pamantul!
11. Slujiti Domnului cu frica si va bucurati de El cu cutremur.
12. Luati invatatura, ca nu cumva sa Se manie Domnul si sa pieriti din calea cea dreapta, cand se va aprinde degrab mania Lui! Fericiti toti cei ce nadajduiesc in El.

PSALMUL 3
Al lui David.

1. Doamne, cat s-au inmultit cei ce ma necajesc! Multi se scoala asupra mea;
2. Multi zic sufletului meu: “Nu este mantuire lui, intru Dumnezeul lui! ”
3. Iar Tu, Doamne, sprijinitorul meu esti, slava mea si Cel ce inalti capul meu.
4. Cu glasul meu catre Domnul am strigat si m-a auzit din muntele cel sfant al Lui.
5. Eu m-am culcat si am adormit; sculatu-m-am, ca Domnul ma va sprijini.
6. Nu ma voi teme de mii de popoare, care imprejur ma impresoara.
7. Scoala, Doamne, mantuieste-ma, Dumnezeul meu, ca Tu ai batut pe toti cei ce ma vrajmasesc in desert; dintii pacatosilor ai zdrobit.
8. A Domnului este mantuirea si peste poporul Tau, binecuvantarea Ta.

PSALMUL 4
Al lui David.

1. Cand Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptatii mele! Intru necaz m-ai desfatat! Milostiveste-Te spre mine si asculta rugaciunea mea.
2. Fiii oamenilor, pana cand grei la inima? Pentru ce iubiti desertaciunea si cautati minciuna?
3. Sa stiti ca minunat a facut Domnul pe cel cuvios al Sau; Domnul ma va auzi cand voi striga catre Dansul.
4. Maniati-va, dar nu gresiti; de cele ce ziceti in inimile voastre, intru asternuturile voastre, va caiti.
5. Jertfiti jertfa dreptatii si nadajduiti in Domnul.
6. Multi zic: “Cine ne va arata noua cele bune?” Dar s-a insemnat peste noi lumina fetei Tale, Doamne!
7. Dat-ai veselie in inima mea, mai mare decat veselia pentru rodul lor de grau, de vin si de untdelemn ce s-a inmultit.
8. Cu pace, asa ma voi culca si voi adormi, ca Tu, Doamne, indeosebi intru nadejde m-ai asezat.