Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Vasile (Infantev)(+1918), arhimandritul Varlaam (Konoplev), dimpreună cu vieţuitorii Mănăstirii Belogorsk: egumenul Antonie (Arapov), ieromonahii: Serghie (Verșinin), Ilie (Popov), Veaceslav (Kosojilin), Ioasaf(Sabanțev) și Ioan (Novoselov), ierodiaconii: Miheia (Potkorîtov), Visarion (Oculov), Matei (Banikov) și Eftimie (Korotkov), monahii: Varnava (Nadejdin), Dimitrie (Sozinov), Sava (Colmogorov), Ermoghen (Boearîșnev), Arcadie (Noskov), Eftimie (Șarșilov) și Marcel (Șavrin) și fraţii: Ioan (Rotnov), Iacov (Starțev), Petru (Rocev), Iacov (Danilov), Alexandru (Arapov), Serghie (Samatov), Petru, Teodor (Belkin) și Alexie (Korotkov) (+1918), preoţii: Leonid (Biriukovici), Ioan (Nikolskii) şi Nicolae (Dobroumov)(+1937) și binecredicioasa creștină Evdochia(+1938), care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Sfințit Mucenic Alexandru, episcop de Comana în Pont, care a pătimit în timpul împăratului Aurelian (III) Sfinții Mucenici Fotie și Anichita Sfinţii Mucenici: Pamfil şi Capiton, care s-au săvârşit prin sabie (III)
Stil vechi
12 August

Luni

Stil nou
25 August
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Adormirii Maicii Domnului. Post aspru
Sfinţii Mucenici: Fotie şi Anichit din Nicomidia şi cei dimpreună cu dânşii, care s-au săvârșit prin foc în vremea împăratului Dioclețian (+305). Sfinţii Cuvioși: Serghie şi Ştefan, care s-au săvârşit cu pace. Sfântul Sfințit Mucenic Alexandru, episcop de Comana în Pont, care a pătimit în timpul împăratului Aurelian (III). Sfinţii Mucenici: Pamfil şi Capiton, care s-au săvârşit prin sabie (III). Sfântul Cuvios Palamon, ucenicul Sfântului Pahomie cel Mare, care s-a săvârşit cu pace (IV). Sfântul Cuvios Castor, care s-a săvârşit cu pace, și a Sfinţilor 12 Mucenici dintre ostaşii cretani, care s-au săvârşit prin sabie. Sfinţii 33 de Mucenici din Palestina, care s-au săvârşit prin foc. Sfinţii Mucenici: Grațilian şi Felicisima, fecioară din FabrioToscana în Italia (IV). Sfinţii Mucenici: Chiriac, Larghion, Crescențian, Ninghie şi Sfintele Muceniţe: Iuliana, Ilaria, Digna, Euprepia, Eunomia, dimpreună cu alţi 19 Mucenici, care au pătimit la Roma (+304). Sfinții Ierarhi: Casian și Eusebiu, episcopi din Italia (IV, V). Sfântul Cuvios Eglon, nevoitor pe Muntele Măslinilor în Țara Sfântă. Sfântul Cuvios Iustus și a Sfintei Merewenna din Anglia. Sfânta Cuvioasă Clarisa, stareţa Mănăstirii Remiremont din Franţa (VI). Sfântul Ierarh Herculan, episcop de Brescia-Lombardia în Italia (+552). Sfântul Molaise din insula Devenish în Irlanda de Nord (+563). Sfântul Cuvios Seigine, egumen la Iona în Scoţia (+652). Sfântul Cuvios Mucenic Porcarius, stareţul Mănăstirii Lerins şi cei împreună cu el, 500 de Cuvioşi Mucenici, martirizaţi de saracini în Franţa (+732). Sfinţii Cuvioși Mucenici: Gherontie, Serapion, Gherman, Visarion, Mihail şi Simeon de la Mănăstirea Gareji din Georgia (+1851). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Vasile (Infantev)(+1918), arhimandritul Varlaam (Konoplev), dimpreună cu vieţuitorii Mănăstirii Belogorsk: egumenul Antonie (Arapov), ieromonahii: Serghie (Verșinin), Ilie (Popov), Veaceslav (Kosojilin), Ioasaf(Sabanțev) și Ioan (Novoselov), ierodiaconii: Miheia (Potkorîtov), Visarion (Oculov), Matei (Banikov) și Eftimie (Korotkov), monahii: Varnava (Nadejdin), Dimitrie (Sozinov), Sava (Colmogorov), Ermoghen (Boearîșnev), Arcadie (Noskov), Eftimie (Șarșilov) și Marcel (Șavrin) și fraţii: Ioan (Rotnov), Iacov (Starțev), Petru (Rocev), Iacov (Danilov), Alexandru (Arapov), Serghie (Samatov), Petru, Teodor (Belkin) și Alexie (Korotkov) (+1918), preoţii: Leonid (Biriukovici), Ioan (Nikolskii) şi Nicolae (Dobroumov)(+1937) și binecredicioasa creștină Evdochia(+1938), care au pătimit în timpul regimului comunist..
File pateric

O profesoară în vârstă a ajuns în spital, fiind grav bolnavă. A fost operată de urgentă la stomac. După operatie au venit la ea copiii cu nepotii si chiar elevii si îi aduceau mâncare. Primul a venit fiul cel mic. Mama l-a rugat să nu îi lase nimic de mâncare, ci să se întoarcă cu pachetul acasă. Fiul s-a întristat, pentru că sotia sa pregătise ceva special pentru ea.
După ce a plecat fiul ei, mama si-a dat seama că îl întristase. Asa că s-a hotărât să primească toată hrana care i se va aduce. Elevii cărora le era dirigintă, si care tineau mult la ea, i-au adus si ei câte ceva, fiecare ce a putut. În fiecare seară, cât a stat în spital, profesoara mergea la un salon în care stătea o femeie săracă, mamă a cinci copii. Îi dădea toată hrana pe care o primea, si ea le-o trimitea acasă copiilor. Făcând asa, profesoara nu a întristat pe nimeni. Mai mult încă, a adus o rază de mângâiere în casa femeii sărace.

Se spunea pentru avva Zinon că întâi nu voia să ia de la cineva ceva. Si pentru aceasta cei ce aduceau se duceau scârbiti, căci nu lua. Si altii veneau la dânsul voind să ia ca de la un bătrân mare si nu avea ce să le dea lor si se duceau si ei scârbiti... Zice bătrânul: "Ce să fac? Căci si cei ce aduc se scârbesc si cei ce vor să ia. Aceasta este mai de folos: oricine va aduce, să iau si oricine va cere, să-i dau". Si asa făcând, se odihnea si pe toti îi împăca. (2-73)

Pilda zilei

E bine aşa”…

Un bogat plin de credinţă avea o nevastă necredincioasă.

Orice i s-ar fi întâmplat, bogatul zicea: “E bine aşa”. Într-o zi, amândoi treceau printr-o pădure, având la ei o mare sumă de bani, pe care o duceau drept danie la mănăstire.

Pe drum, o creangă răzleaţă de la un copac, prinse lanţul de mărgele scumpe de la gâtul femeii, risipindu-le. Opriră trăsura. Bărbatul zise: “E bine aşa”, dar femeia, cu răbdarea pierdută, se văicărea, căutându-şi mărgelele prin praful drumului.

Pe când stăteau acolo, veni în goană spre ei, pădurarul care păzea pădurea aceea şi le zise:

- Întoarceţi repede trăsura îndărăt, că chiar acum am primit veste că la capătul pădurii vă aşteaptă nişte tâlhari să vă prade. Dacă nu aţi fi întârziat, aţi fi fost în mâinile lor.

Întoarseră trăsura şi porniră în grabă. Bărbatul zise femeii:

- Ai văzut că a fost bine aşa?

Femeia nu mai zise nimic, ci mulţumi lui Dumnezeu care îi ferise de tâlhari.

”Viața creștină în pilde”, Al. Lascarov Moldovanu

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Luni

O, Veșnice Dumnezeule, Doamne Iisuse Hristoase, cu adancă și mare smerenie a inimii mele, cunosc și mărturisesc că gresesc in toate zilele, dumnezeieștii tale dragoste. Pentru acesta astazi, ca este luni și începutul săptămânii, cer să-mi lași toate păcatele și să mi le ierti, rugându-mă cu smerenie milostivirii Tale, celei mari, să-mi dai har, ca sa pun început bun, să port grijă și să ostenesc pentru sufletul meu, pentru care ai petrecut atatea osteneli și ispite la Sfânta Ta răstignire, ca să mântuiești zidirea Ta.

Și te rog, Dumnezeul meu și Ziditorul meu, să mă îndreptezi de astăzi înainte spre bine, pâna la sfârșitul vieții mele, întru cinstea și mărirea împărației Tale și pentru mântuirea mea.

O, Doamne! Astazi îți dau sufletul și trupul meu și vointa mea, rugându-Te să fie voia Ta în mine precum îți place. Dă-mi îngaduiala să pot răbda și mă pedepseste aici întru acesta lume, dupa mila Ta, iar nu în cealalta viața.

Și iartă pe cei vii și pe cei morți după rugăciunile Sfintei Tale Biserici și mă învrednicește pe mine și pe ceilalți să ne bucurăm de mărirea ta în Rai. La acesta pun mijlocitor pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cerești slujitori și slugi ale lui Dumnezeu! păzitori ai oamenilor și vrajmași ai duhurilor rele, ma închin vouă, fericite duhuri, și mă bucur de marirea voastră, căci pururea stați neadormiți întru voințele Dumnezeului nostru cu multă grijă și credința; voi pururea căutați și nu dormiți, pururea slujiți și nu osteniți, pururea luptați și pururea biruiți și nu este alta grija voastră, făra numai să departați pe cel rău de la zidirea lui Dumnezeu.
O, binecuvântați păzitori ai oamenilor! mă închin vouă și vă mulțumesc pentru ajutorul cel de toate zilele ce ne dați, pentru povățuirea ce ne faceți, pentru darul ce-l cereți adesea de la Dumnezeu pentru noi și deosebi vă binecuvântez pentru grija ce aveți de mine, nevrednicul și păcătosul. O, Sfinte îngere, păzitorul sufletului meu, și voi Sfinților Arhangheli Mihaile și Gavrile, nu vă scârbiți de mine, nici mă lăsati pustiu, ci mă paziți ziua si noaptea până îmi voi da cu pocăința sufletul în mâinile lui Dumnezeu, Ziditorul meu, măcar ca eu nu va ascult, nici primesc luminările și povățuirile ce îmi faceți pentru folosul meu.

Înca vă rog să aveți grija sufletului meu și să opriți puterea vrăjmașului, pentru ca să nu mai gresesc de acum înaintea Dumnezeului meu; și mă învredniciți să vă vad la moartea mea și să stati împrejurul meu și să duceți în ceruri sufletul meu ca să se închine măririi lui Dumnezeu și sa vada bucuria Sfinților Lui pentru ca să am pricina să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut-o pentru mine și să vă spun binele vostru cu glas neîncetat în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Ieremia

Capitolul 19
1.  Aşa a zis Domnul: "Mergi şi cumpără o oală de lut de la olar; ia cu tine pe cei mai bătrâni din popor şi din căpeteniile preoţilor şi ieşi în valea Ben-Hinom, care este la Poarta Olăriei.
2.  Acolo să rosteşti cuvintele pe care ti le voi spune şi să zici:
3.  "Regi ai lui Iuda şi locuitori ai Ierusalimului, ascultaţi cuvântul Domnului! Aşa grăieşte Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Iată voi aduce aşa strâmtorare asupra lacului acestuia, încât, auzind cineva, să-i ţiuie urechile,
4.  Pentru că M-au părăsit, au înstrăinat lacul acesta şi tămâiază pe el alţi dumnezei, pe care nu i-au cunoscut nici ei, nici părinţii lor şi nici regii lui Iuda; au umplut locul acesta de sângele nevinovaţilor şi au făcut înălţimi pentru Baal, ca să ardă pe fiii lor cu foc.
5.  Ei aduc ardere de tot pentru Baal, ceea ce Eu nu le-am poruncit, nici le-am grăit şi ceea ce nici prin minte nu Mi-a trecut.
6.  De aceea iată vin zile, zice Domnul, când locul acesta nu se va mai chema Tofet sau valea fiilor lui Hinom, ci valea uciderii.
7.  Voi pierde cu desăvârşire pe Iuda şi Ierusalimul în locul acesta şi-i voi răpune cu sabia înaintea vrăjmaşilor lor şi cu mâna celor ce caută sufletul lor, şi voi da trupurile lor spre hrană păsărilor cerului şi fiarelor pământului.
8.  Voi face cetatea aceasta pustie şi batjocură. Tot cel ce va trece prin ea se va mira şi va fluiera a pustiu, văzând toate rănile ei.
9.  Şi-i voi ospăta cu carnea fiilor lor şi cu carnea fiicelor lor; şi va mânca fiecare carnea aproapelui său, fiind în împresurare şi în strâmtorare, când îi vor strâmtora vrăjmaşii lor şi cei ce vor să le ia viaţa.
10.  Apoi să spargi oala înaintea ochilor bărbaţilor acelora, care vor merge cu tine, şi să le zici:
11.  "Iată ce zice Domnul Savaot: Voi sfărâma poporul acesta şi cetatea aceasta, aşa cum am sfărâmat vasul olarului, care nu mai poate fi făcut la loc, şi-i vor îngropa în Tofet din pricina lipsei de loc pentru îngropare.
12.  Aşa voi face cu locul acesta, zice Domnul, şi cu locuitorii lui, şi voi face cetatea aceasta ca Tofetul.
13.  Şi casele Ierusalimului şi casele regilor lui Iuda vor fi necurate, ca Tofetul, pentru că pe acoperişul tuturor caselor s-aduce tămâie întregii oştiri cereşti şi se săvârşesc turnări în cinstea dumnezeilor străini".
14.  Şi s-a întors Ieremia din Tofet, unde-l trimisese Domnul să proorocească, şi a stat în curtea templului Domnului şi a zis către tot poporul:
15.  "Aşa zice Domnul Savaot, Dumnezeul lui Israel: Iată voi aduce asupra cetăţii acesteia şi asupra celorlalte cetăţi toate nenorocirile pe care le-am rostit împotriva ei, pentru că şi-au învârtoşat inima şi nu ascultă cuvintele Mele". 

Capitolul 20
1.  Auzind Paşhurr, fiul preotului Imer, care era supraveghetor în templul Domnului, că Ieremia a profeţit aceste cuvinte,
2.  A lovit Paşhurr pe Ieremia proorocul şi l-a aruncat în temniţa care se afla la poarta cea de sus a lui Veniamin, în templul Domnului.
3.  Dar a doua zi Paşhurr a dat drumul lui Ieremia din temniţă şi Ieremia i-a zis: "Domnul nu te mai numeşte Paşhurr (Noroc din toate părţile), ci Magor Misabib (Spaimă din toate părţile),
4.  Pentru că aşa zice Domnul: Iată, te voi face groază şi pentru tine însuţi şi pentru toţi prietenii tăi; aceştia vor cădea de sabia vrăjmaşilor lor şi ochii tăi vor vedea aceasta. Şi pe tot Iuda îl voi da în mâinile regelui Babilonului, care-i va duce la Babilon şi-i va lovi cu sabia.
5.  Şi toată bogăţia cetăţii acesteia, toată agonisita ei, toate cele de preţ ale ei şi toate comorile regilor lui Iuda le voi da în mâinile vrăjmaşilor lor, care, jefuindu-le, le vor lua şi le vor duce la Babilon.
6.  Iar tu, Paşhurr, cu toii cei ce trăiesc în casa ta, vă veţi duce în robie şi, mergând la Babilon, vei muri acolo şi acolo vei fi îngropat şi tu şi toţi prietenii tăi, cărora tu le-ai proorocit mincinos.
7.  Doamne, Tu m-ai aprins şi iată sunt înflăcărat; Tu eşti mai tare decât mine şi ai biruit, iar eu în toate zilele sunt batjocorit şi fiecare îşi bate joc de mine;
8.  Că de când vorbesc, scoţând strigăte împotriva silniciei şi rostind pustiirea, cuvântul Domnului s-a prefăcut în ocară pentru mine şi în batjocură zilnică.
9.  De aceea mi-am zis: "Nu voi mai pomeni de El şi nu voi mai grăi, în numele Lui!" Dar iată era în inima mea ceva, ca un fel de foc aprins, închis în oasele mele, şi eu mă sileam să-l înfrânez şi n-am putut;
10.  Că am auzit ocări de la mulţi şi ameninţări din toate părţile, zicând: "Pârâţi-l şi-l vom pârî şi noi!" Toţi cei ce trăiau în pace cu mine, mă pândesc să vadă nu cumva mă voi poticni, şi ziceau: "Poate va cădea şi-l vom birui şi ne vom răzbuna pe el!"
11.  Dar Domnul este cu mine, ca un apărător puternic. De aceea prigonitorii mei se vor poticni şi nu vor birui; se vor face de ruşine, pentru că n-au izbutit; ocara lor va fi veşnică şi niciodată nu se va uita.
12.  Doamne al puterilor, Cel ce cercetezi cu dreptate şi pătrunzi rărunchii şi inimile, fă-mă să văd răzbunarea Ta asupra lor, că ţie ţi-am încredinţat pricina mea!
13.  Cântaţi Domnului! Lăudaţi pe Domnul, căci El izbăveşte sufletul celui împilat din mâna făcătorilor de rele.
14.  Blestemată fie ziua în care m-am născut, ziua în care m-a născut maică-mea să nu fie binecuvântată.
15.  Blestemat fie omul care a adus tatălui meu veste şi a zis: "Ţi s-a născut fiu", şi s-a bucurat mult de aceasta.
16.  Întâmple-se omului aceluia ceea ce s-a întâmplat cetăţilor pe care le-a dărâmat Domnul şi nu le-a cruţat! Să audă el dimineaţa bocet şi la amiază tânguire mare,
17.  Că nu m-a ucis chiar din pântece, ca mama mea să-mi fi fost mormânt şi pântecele ei să fi rămas veşnic însărcinat.
18.  Pentru ce am ieşit eu din pântece, ca să văd suferinţă şi durere şi ca zilele mele să se sfârşească în ruşine?" 

Capitolul 21
1.  Cuvântul care a fost de la Domnul către Ieremia, când a trimis regele Sedechia la el pe Paşhurr, fiul lui Malchia, şi pe Sofonie, fiul preotului Maaseia, ca să-i zică:
2.  "Întreabă pentru noi pe Domnul, că Nabucodonosor, regele Babilonului, ne face război. Poate că va face Domnul cu noi ceva în felul minunilor Lui, ca să se depărteze de la noi".
3.  Iar Ieremia le-a răspuns: "Aşa să spuneţi lui Sedechia:
4.  Domnul Dumnezeul lui Israel aşa zice: "Iată, voi întoarce înapoi armele de război, care sunt în mâinile voastre şi cu care vă luptaţi cu regele Babilonului şi cu Caldeii, care vă impresară pe din afară de ziduri, şi le voi aduna în mijlocul cetăţii acesteia;
5.  Şi voi lupta şi Eu Însumi împotriva voastră cu mâna întinsă şi cu braţ puternic, cu mânie, cu urgie şi cu multă furie.
6.  Şi voi lovi pe cei ce trăiesc în cetatea aceasta de la oameni până la animale şi vor muri de ciumă cumplită.
7.  Iar după aceea, zice Domnul, pe Sedechia, regele lui Iuda, pe slugile lui, pe popor şi pe cei ce au rămas în cetatea aceasta pe urma ciumei, a sabiei şi a foametei, îi voi da în mâinile lui Nabucodonosor, regele Babilonului, şi în mâinile vrăjmaşilor lor şi în mâinile celor ce vor să le ia viaţa; şi acela îi va lovi cu ascuţişul sabiei şi nu-i va cruţa, nici se va îndura să-i miluiască.
8.  Iar poporului acestuia spune-i: Aşa zice Domnul: Iată, vă pun înainte calea vieţii şi calea morţii:
9.  Cine va rămâne în cetatea aceasta, acela va muri de sabie şi de foamete şi de ciumă; iar cine va ieşi şi se va preda Caldeilor, care vă împresoară, acela va trăi şi va fi luat ca pradă,
10.  Că Eu Mi-am întors faţa împotriva cetăţii acesteia, zice Domnul, în rău, nu în bine; şi va fi dată în mâinile regelui Babilonului, care o va arde cu foc.
11.  Iar casei regelui Sedechia să-i spui: Ascultaţi cuvântul Domnului!
12.  Casa lui David, aşa zice Domnul: Faceţi judecată dis-de-dimineaţă şi scăpaţi pe cel asuprit din mâna asupritorului, pentru ca să nu izbucnească mânia Mea ca focul şi pentru ca să nu se aprindă din pricina faptelor voastre cele rele, aşa încât nimeni să n-o stingă.
13.  Cetate a văii şi stâncă din câmp, iată sunt împotriva ta, zice Domnul! O, voi, care ziceţi: "Cine se va ridica împotriva noastră şi cine va intra în sălaşul nostru?"
14.  Iată, sunt împotriva voastră! Dar Eu vă voi pedepsi după roadele faptelor voastre, zice Domnul, şi voi aprinde foc în pădurea voastră şi voi mistui totul împrejurul ei".