Aflarea moaștelor Sfântului Ierarh Vasile, Episcop de Reazansk (1609) Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei (+361-363) Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina din Crodamon în Asia Mică (+313)
Stil vechi
10 Iunie

Vineri

Stil nou
23 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Sfinților Apostoli. Post aspru
Sfântul Sfinţit Mucenic Timotei, Episcopul Prusei (+361-363). Sfinţii Mucenici Alexandru şi Antonina din Crodamon în Asia Mică (+313). Cuv. Teofan din Antiohia (363). Aflarea moaștelor Sfântului Ierarh Vasile, Episcop de Reazansk (1609). Sfântul Ierarh Vasian, episcop de Lavdia în Italia și prietenul Sfântului Ambrozie de Milan (+409). Sfânta Cuvioasă Pansemnia din Antiohia, care mai înainte a fost desfrânată, și Sfinții Cuvioși: Teofan și Candid din Capadocia (+369 și +460). Sfinții Ierarhi: Apolon şi Alexie, episcopi de Bitinia, și a Sfinților Mucenici: Crispul şi Restitut, care au pătimit în timpul împăratului Nero (I). Sfinții Mucenici: Getulie, Seral, Amant şi Primitiv, care au pătimit la Roma în timpul împăratului Adrian, și a Sfântului Mucenic Maxim din Aveia în Italia (+126 și +228). Sfinții Mucenici: Aresie, Rogatie şi alţi 15 Mucenici, care au pătimit împreună cu dânşii în nordul Africii. Sfinții Mucenici: Vasilid, Tripod și Mandal, dimpreună cu alți 20 de Mucenici, care au pătimit la Roma în timpul împăratului Aurelian (+273). Sfântul Ierarh Asterie, episcop de Petra, și Sfântul Sfințit Mucenic Maxim, episcop de Napoli în Italia, și Sfântul Ierarh Illadan, episcop în Irlanda (IV, VI). Sfântul Ierarh Censurie, episcop de Auxerre în Franţa (+400 și +486). Sfinții Ierarhi: Ithamar, episcop de Rochester în Anglia, și Landeric, episcop de Paris în Franţa, și a Sfântului Cuvios Evremot, stareţ din Normandia în Franţa (+660, +661 și +720). Sfânta Cuvioasă Muceniţă Olivia, fecioară din Palermo-Sicilia în Italia, și Sfânta Cuvioasă Domnica din Cherson în Ucraina (X, XX). Sfântul Cuvios Mucenic Landeric, monah la Novalese în Italia, și Sfântului Ierarh Bardo, arhiepiscop de Mainz în Germania (+1050 și +1053). Sfântul Cuvios Gherasim, stareţul Mănăstirii „Sfântul Simeon din Muntele Minunat”, și Sfântul Cuvios Siluan de la Pecerska (XIII, XIV). Sfinții Noi Mucenici Atoniţi, care au suferit în închisoare la Tesalonic (+1821-1823). Soborul Tuturor Sfinţilor din Siberia: Ioan, mitropolit de Tobolsk (+1715), Inochentie, episcop de Irkutsk (+1731), Varlaam, mitropolit de Tobolsk (+1802), Macarie, arhimandrit din Altai (+1847), Macarie, mitropolitul Moscovei şi apostolul Altaiului şi cei dimpreună cu dânşii (+1926). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preoţii Nicolae, Vasile și Timotei (Ulianov) (+1940) şi binecredinciosul creștin Pavel, care au pătimit în timpul regimului comunist (+ 1918 și +1940). Soborul Tuturor Sfinţilor din Ryazan în Rusia.
File pateric

Să nu plângem ”morții” altora

E greu să ne abținem să criticăm și chiar să-l urâm pe cel de alături, în special dacă ne pare că acesta face rău. Ca și creștini, să știm însă, că puțină este osteneala de a ne lupta cu răul din noi, și de-a pururea odihna, cu darul Domnului.

A întrebat fratele:
- Iată, omul bate pe robul său pentru greşeala ce a făcut. Ce va zice robul?
Zis-a bătrânul:
- De este robul bun, va zice: “Miluieşte-mă, am greşit!”
I-a zis fratele:
- Nimic altceva nu zice?
I-a zis bătrânul:
- Nu, căci dacă va pune prihană asupra sa şi va zice “Am greşit”, îndată se milostiveşte spre dânsul domnul lui. Iar sfârşitul tuturor acestora, este a nu judeca pe aproapele. Căci când mâna Domnului omora pe tot cel întâi născut în pământul Egiptului, nu era casă în care să nu fi fost mort.
I-a zis fratele:
- Ce este cuvântul acesta?
I-a răspuns bătrânul:
De vom lua seama la păcatele noastre, nu vom vedea păcatele aproapelui nostru. Căci nebunie este omului ce are mortul său, să-l lase pe el şi să se ducă să-l plângă pe al aproapelui. Iar a muri faţă de aproapele tău, aceasta este: a purta păcatele tale şi a nu avea grijă de tot omul, că acesta este bun sau acesta este rău. Să nu faci rău nici unui om, nici să gândeşti rău în inima ta asupra cuiva, nici să defaimi pe cineva când face rău, nici să te pleci celui ce face rău aproapelui tău şi să nu cleveteşti pe cineva, ci zi: Dumnezeu ştie pe fiecare. Să nu te îndupleci cu cel ce grăieşte de rău, nici nu te bucura de clevetirea lui, nici urî pe cel ce cleveteşte pe aproapele lui. Şi aceasta înseamnă: Nu judecaţi şi nu veţi fi judecaţiNu avea vrajbă cu vreun om şi nu ţine vrajbă în inima taSă nu urăşti pe cel ce vrăjmăşeşte pe aproapele său. Şi aceasta este pacea, cu acestea pe tine mângâie-te pe sine-ți. Puţină vreme este osteneala şi de-a pururea odihna, cu darul lui Dumnezeu, Cuvântul, Amin.

Din Patericul Egiptean

Pilda zilei

Nemultumit de viata

Un tanar se plangea tuturor de lipsa bogatiei materiale. Intr-o zi a fost auzit de un intelept.

- Esti nemultumit de viata pentru ca esti sarac? l-a intrebat inteleptul.

- Da, a raspuns oftand tanarul.

- Sanatos esti?

- Ma pot mandri cu sanatatea mea, a grait tanarul.

Atunci inteleptul i-a luat mana stanga si i-a zis:

- Iti ofer zece mii de lei pe ea si un milion de lei pentru ochii tai.

- Fereasca Dumnezeu, a raspuns tanarul.

- Ei, vezi, ce bogatie ti-a daruit Dumnezeu? Sa nu te mai plangi de viata, ai tot ce-ti trebuie pentru a-ti castiga existenta si a fi bucuros ca traiesti.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSAMUL 95:
O cantare a lui David, cand s-a zidit casa, dupa robie.

1. Cantati Domnului cantare noua, cantati Domnului tot pamantul.
2. Cantati Domnului, binecuvantati numele Lui, binevestiti din zi in zi mantuirea Lui.
3. Vestiti intre neamuri slava Lui, intre toate popoarele minunile Lui;
4. Ca mare este Domnul si lauudat foarte, infricosator este mai presus decat toti dumnezeii.
5. Ca toti dumnezeii neamurilor sunt idoli; Iar Domnul cerurile a facut.
6 Lauda si frumusete este inaintea Lui, sfintenie si maretie in locasul cel sfant al Lui.
7. Aduceti Domnului, semintliie popoarelor, aduceti Domnului slava si cinste; aduceti Domnului slava numelui Lui.
8. Aduceti jertfe si intrati in curtile Lui. Inchinati-va Domnului in curtea cea sfanta a Lui.
9. Sa tremure de fata Lui tot pamantul. Spuneti intre neamuri ca Domnul a imparatit,
10. Pentru ca a intarit lumea care nu se va clinti; judeca-va popoare intru dreptate.
11. Sa se veseleasca cerurile si sa se bucure pamantul, sa se zguduie marea si toate cele ce sunt intru ea; sa se bucure campille si toate cele ce sunt pe ele.
12. Atunci se vor bucura toti copacii padurii de fata Domnului, ca vine, vine sa judece pamantul.
13. Judeca-va lumea intru dreptate si popoarele intru adevarul Sau.

PSAMUL 96:
Un psalm al lui David, cand s-a intarit domnia lui.

1. Domnul imparateste ! Sa se bucure pamantul, sa se veseleasca insule multe.
2. Nor si negura imprejurul Lui, dreptatea si judecata este temelia neamului Lui.
3. Foc inaintea Lui va merge si va arde imprejur pe vrajmasii Lui.
4. Luminat-au fulgerele Lui lumea; vazut-a si s-a cutremurat pamantul.
5. Muntii ca ceara s-au topit de fata Domnului de fata Domnului a tot pamantul.
6. Vestit-au cerurile dreptatea Lui si au vazut toate popoarele slava Lui.
7. Sa se rusineze toti cei ce se inchina chipurilor cioplite si se lauda cu idolii lor.
8. Inchinati-va Lui toti ingerii Lui; auzit-a si s-a veselit Sionul.
9. Si s-au bucurat fiicele Iudeii pentru judecatile Tale, Doamne.
10. Ca Tu esti Domnul cel Preinalt peste tot pamantul ; inaltatu-Te-ai foarte, mai presus decat toti dumnezeii.
11. Cei ce iubiti pe Domnul, urati raul ; Domnul pazeste sufletele cuviosilor Lui; din mana pacatosului ii va izbavi pe ei.
12. Lumina a rasarit dreptului, si celor drepti cu inima, veselie.
13. Veseliti-va, dreptilor, in Domnul si laudati pomenirea sfinteniei Lui !

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru
Aliluia, Aliluia, Aliluia, slava Tie, Dumnezeul nostru
Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste,
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

PSAMUL 97:
Un psalm al lui David.

1. Cantati Domnului cantare noua, ca lucruri minunate a facut Domnul.
2. Mantuitu-l-a pe el dreapta Lui si bratul cel sfant al Lui.
3. Cunoscuta a facut Domnul mantuirea Sa; inaintea neamurilor a descoperit dreptatea Sa.
4. Pomenit-a mila Sa lui Iacob si adevarul Sau casei lui Israel;
5. Vazut-au toate marginile pamantulul mantuirea Dumnezeului nostru.
6. Strigati lui Dumnezeu tot pamantul; cantati si va bucurati si cantati.
7. Cantati Domnului cu alauta, cu alauta si in sunet de psaltire;
8. Cu trambite si in sunet de corn, strigati inaintea Imparatului si Domnului.
9. Sa se zguduie marea si plinirea ei, lumea si cei ce locuiesc in ea.
10. Raurile vor bate din palme, deodata, muntii se vor bucura de fata Domnului, ca vine, vine sa judece pamantul.
11. Judeca-va lumea cu dreptate si popoarele cu nepartinire.

PSAMUL 98:
Un psalm al lui David.

1. Domnul imparateste : sa tremure Popoarele; sade pe heruvimi : sa se cutremure pamantul.
2. Domnul in Sion este mare si inalt peste toate popoarele.
3. Sa se laude numele Tau cel mare, ca infricosator si sfant este. Si cinstea imparatului iubeste dreptatea.
4. Tu ai intemeiat dreptatea; judecata si dreptate in Iacob, Tu ai facut.
5. Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va inchinati asternutului picioarelor Lui, ca sfant este !
6. Moise si Aaron, intre preotii Lui si Samuel, intre cei ce cheama numele Lui.
7. Chemat-au pe Domnul si El i-a auzit pe ei, in stilp de nor graia catre ei;
8. Caci pazeau marturiile Lui si poruncile pe care le-a dat lor.
9. Doamne, Dumnezeul nostru, Tu i-ai auzit pe el; Dumnezeule, Tu Te-ai milostivit de ei si ai rasplatit toate faptele lor.
10. Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va Inchinati in Muntele cel sfant al Lui, ca sfant este Domnul, Dumnezeul nostru !