Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: episcopul Ierotei de Nicolsk, ieroschimonahul Serafim(+1923 și + 1928), preotul Filosof Ornatski și fiii săi : Mucenicii Boris și Nicolae(+1918) care au pătimit în timpul regimului comunist Sfântul Mucenic Ermie din Comani, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Antonin Piosul (+160)
Stil vechi
31 Mai

Marți

Stil nou
13 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Sfinților Apostoli. Post aspru
Sfântul Apostol Hermes (Erm/Ermie), episcop de Filipi și unul din cei 70 de Apostoli (I). Sfântul Mucenic Ermie din Comani, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Antonin Piosul (+160). Sfânta Petronela, fecioara, care a pătimit la Roma (I). Sfântul Mucenic Filosof din Alexandria care s-a săvârşit de sabie (+252). Sfinții Mucenici Eusebiu și Harlambie care s-au săvârşit prin foc. Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: episcopul Ierotei de Nicolsk, ieroschimonahul Serafim(+1923 și + 1928), preotul Filosof Ornatski și fiii săi : Mucenicii Boris și Nicolae(+1918) care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Mucenic Marus, care mai înainte a fost vrăjitor şi care, crezând în Hristos prin Sfântul Ermie, s-a săvârşit prin sabie (+160). Sfinții 5 Mucenici din Ascalon, care s-au săvârşit fiind târâţi pe pământ. Sfântul Mucenic Crescențiu, care a pătimit la Sassari în Sardinia Italiei (+130). Sfinții Mucenici: Canție, Canțian, Canțianila, sora lor, și Protus, care au pătimit la Aquilea în Italia (IV). Sfântul Ierarh Silviu, episcop de Toulouse în Franţa (+400). Sfântul Ierarh Lupicin, episcop de Verona în Italia (VI). Sfinții: Winnow, Mancus şi Myrbad din Irlanda (VI). Sfântul Pascasie diaconul din Roma, scriitor bisericesc (+520). Sfântul Ierarh Eustatie, patriarhul Constantinopolului (+1025). Sfântul Ierarh Filoteu, episcop de Tobolsk şi mitropolit al Siberiei în Rusia (+1727).
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

Se spunea pentru avva Arsenie, ca bolnavindu-se odata la schit, s-a dus preotul si l-a adus la biserica si l-a pus pe asternut cu o perna mica la capul lui. Si iata un batran venind sa-l cerceteze pe el si vazandu-l pe asternut si perna sub capul lui s-a smintit zicand : acesta este avva Arsenie ? Si pe acestea este culcat ? Si luandu-l pe el preotul indeosebi, i-a zis lui : ce lucru ai avut la satul tau, iar el a zis : pastor am fost. Cum dar - a zis el - petreceai viata ta ? Iar el a zis : cu multa osteneala petreceam. Si i-a zis lui iarasi : dar acum cum petreci la chilie ? Iar el a zis : mai mult ma odihnesc. Si atunci i-a zis lui : vezi pe avva Arsenie acesta ? Cand a fost in lume era tata al imparatilor si mii de slugi cu brauri de aur incinsi si toti cu bratari si cu haine de matase imbracati stateau inaintea lui si asternuturi scumpe erau sub dansul. Iar tu, apstor fiind, nu ai avut in lume odihna pe care o ai acum si acesta n-are aici desfatarea pe care a avut-o in lume. Iata, dar, tu te odihnesti, iar acesta se trudeste. Iar el auzind acestea, s-a umilit si a pus metanie zicand : iarta-ma, avvo, ca am gresit caci intr-adevar, aceasta este calea cea adevarata, ca acesta a venit la smerenie, iar eu la odihna. Si folosindu-se batranul, s-a dus. 

Pilda zilei

Timpul care s-a scurs

Un intelept locuia intr-o incapere foarte mica. In aceasta locuinta avea insa un ceas mare cu pendula. La fiecare ora, suna puternic. Intr-o zi, ucenicul care locuia in apropierea acestuia l-a intrebat:

- Nu va deranjeaza zgomotul pendulei?

- Nu, a raspuns inteleptul. Dimpotriva, imi este de mare ajutor. Ma face sa ma intreb ce am facut cu timpul care a trecut.

Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Marţi

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe înainte Mergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală iubirea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să mă duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 64:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Cantarea lui Ieremia si a lui Iezechiel din timpul sederii in pamant strain, cand avea sa iasa din Babilon.

1. Tie Ti se cuvine cantare, Dumnezeule, in Sion si Tie Ti se va implini fagaduinta in Ierusalim,
2. Auzi rugaciunea mea, catre Tine tot trupul va veni.
3. Cuvintele celor fara de lege ne-au biruit pe noi si nelegiuirile noastre Tu le vei curati.
4. Fericit este cel pe care l-ai ales si l-ai primit; locui-va in curtile Tale.
5. Umplea-ne-vom de bunatatile casei Tale; sfant este locasul Tau, minunat in dreptate.
6. Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor de pe mare departe;
7. Cel ce gatesti muntii cu taria Ta, incins fiind cu putere; Cel ce tulburi adancul marii si vuietul valurilor ei.
8. Tulbura-se-vor neamurile si se vor spaimanta cei ce locuiesc marginile de semnele Lui; iesirile diminetii si ale serii le vei veseli.
9. Cercetat-ai pamantul si l-ai adapat pe el, bogatiile lui le-ai inmultit;
10. Raul lui Dumnezeu s-a umplut de apa; gatit-ai hrana lor, ca asa este gatirea Ta.
11. Adapa brazdele lui, inmulteste roadele lui si se vor bucura de picaturi de ploaie, rasarind.
12. Vei binecuvanta cununa anului bunatatii Tale si campiile Tale se vor umple de roade grase.
13. Ingrasa-se-vor pasunile pustiei si cu bucurie dealurile se vor incinge.
14. Imbracatu-s-au pasunile cu oi si vaile vor inmulti graul ; vor striga si vor canta.

PSALMUL 65:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. O cantare a invierii.

1 Strigati lui Dumnezeu tot pamantul. Cantati numele Lui; dati slava laudei Lui.
2. Ziceti lui Dumnezeu: Cat sant de infricosatoare lucrurile Tale ! Pentru multimea puterii Tale, Te vor lingusi vrajmasiiTai.
3. Tot pamantul sa se inchine Tie, si sa cante Tie, sa cante numelui Tau.
4. Veniti si vedeti lucrurile lui Dumnezeu, infricosator in sfaturi mai mult decat fiii oameniler.
5. Cel ce preface marea in uscat, prin rau vor trece cu piciorul. Acolo ne vom veseli de El,
6. De Cel ce stapaneste cu puterea Sa veacul. Ochii Lui spre neamuri privesc; cei ce se razvratesc sa nu se inalte intru sine.
7. Binecuvantati neamuri pe Dumnezeul nostru si faceti sa se auda glasul laudei Lui,
8. Care a dat sufletului meu viata si n-a lasat sa se clatine picioarele mele.
9. Ca ne-ai cercetat pe noi, Dumnezeule, cu foc ne-ai lamurit pe noi, precum se lamureste argintul.
10. Prinsu-ne-ai pe noi in cursa; pus-ai necazuri pe umarul nostru;
11. Ridicat-ai oameni pe capetele noastre, trecut-am prin foc si prin apa si ne-ai scos la odihna.
12. Intra-voi in casa Ta cu arderi de tot, implini-voi Tie fagaduintele mele,
13. Pe care le-au rostit buzele mele si le-a grait gura mea, intru necazul meu.
14. Arderi de tot grase voi aduce Tie, cu tamaie si berbeci; iti voi jertfi boi si tapi.
15. Veniti de auziti toti cei ce va temeti de Dumnezeu si va voi povesti cate a facut El sufletului meu.
16. Catre Dansul cu gura mea am strigat si L-am laudat cu gura mea.
17. Nedreptate de am avut amn inima mea sa nu ma auda Domnul.
18. Pentru aceasta m-a auzit Dumnezeu; luat-a aminte glasul rugaciunii mele.
19. Binecuvantat este Dumnezeu, Care n-a departat rugaciunea mea si mila Lui de la mine.

PSALMUL 66:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Pentru instrumente cu coarde.

1. Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvanteaza, lumineaza fata Ta spre noi si ne miluieste,
2. Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta
3. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate.
4. Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui.
5. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau.
6. Binecuvanteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvanteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului.