Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: episcopul Ierotei de Nicolsk, ieroschimonahul Serafim(+1923 și + 1928), preotul Filosof Ornatski și fiii săi : Mucenicii Boris și Nicolae(+1918) care au pătimit în timpul regimului comunist Sfântul Mucenic Ermie din Comani, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Antonin Piosul (+160)
Stil vechi
31 Mai

Duminică

Stil nou
13 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Duminica VII (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic). Sfântul Apostol Hermes (Erm/Ermie), episcop de Filipi și unul din cei 70 de Apostoli (I). Sfântul Mucenic Ermie din Comani, care s-a săvârşit de sabie în vremea împăratului Antonin Piosul (+160). Sfânta Petronela, fecioara, care a pătimit la Roma (I). Sfântul Mucenic Filosof din Alexandria care s-a săvârşit de sabie (+252). Sfinții Mucenici Eusebiu și Harlambie care s-au săvârşit prin foc. Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: episcopul Ierotei de Nicolsk, ieroschimonahul Serafim(+1923 și + 1928), preotul Filosof Ornatski și fiii săi : Mucenicii Boris și Nicolae(+1918) care au pătimit în timpul regimului comunist. Sfântul Mucenic Marus, care mai înainte a fost vrăjitor şi care, crezând în Hristos prin Sfântul Ermie, s-a săvârşit prin sabie (+160). Sfinții 5 Mucenici din Ascalon, care s-au săvârşit fiind târâţi pe pământ. Sfântul Mucenic Crescențiu, care a pătimit la Sassari în Sardinia Italiei (+130). Sfinții Mucenici: Canție, Canțian, Canțianila, sora lor, și Protus, care au pătimit la Aquilea în Italia (IV). Sfântul Ierarh Silviu, episcop de Toulouse în Franţa (+400). Sfântul Ierarh Lupicin, episcop de Verona în Italia (VI). Sfinții: Winnow, Mancus şi Myrbad din Irlanda (VI). Sfântul Pascasie diaconul din Roma, scriitor bisericesc (+520). Sfântul Ierarh Eustatie, patriarhul Constantinopolului (+1025). Sfântul Ierarh Filoteu, episcop de Tobolsk şi mitropolit al Siberiei în Rusia (+1727).
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

Se spunea pentru avva Arsenie, ca bolnavindu-se odata la schit, s-a dus preotul si l-a adus la biserica si l-a pus pe asternut cu o perna mica la capul lui. Si iata un batran venind sa-l cerceteze pe el si vazandu-l pe asternut si perna sub capul lui s-a smintit zicand : acesta este avva Arsenie ? Si pe acestea este culcat ? Si luandu-l pe el preotul indeosebi, i-a zis lui : ce lucru ai avut la satul tau, iar el a zis : pastor am fost. Cum dar - a zis el - petreceai viata ta ? Iar el a zis : cu multa osteneala petreceam. Si i-a zis lui iarasi : dar acum cum petreci la chilie ? Iar el a zis : mai mult ma odihnesc. Si atunci i-a zis lui : vezi pe avva Arsenie acesta ? Cand a fost in lume era tata al imparatilor si mii de slugi cu brauri de aur incinsi si toti cu bratari si cu haine de matase imbracati stateau inaintea lui si asternuturi scumpe erau sub dansul. Iar tu, apstor fiind, nu ai avut in lume odihna pe care o ai acum si acesta n-are aici desfatarea pe care a avut-o in lume. Iata, dar, tu te odihnesti, iar acesta se trudeste. Iar el auzind acestea, s-a umilit si a pus metanie zicand : iarta-ma, avvo, ca am gresit caci intr-adevar, aceasta este calea cea adevarata, ca acesta a venit la smerenie, iar eu la odihna. Si folosindu-se batranul, s-a dus. 

Pilda zilei

Timpul care s-a scurs

Un intelept locuia intr-o incapere foarte mica. In aceasta locuinta avea insa un ceas mare cu pendula. La fiecare ora, suna puternic. Intr-o zi, ucenicul care locuia in apropierea acestuia l-a intrebat:

- Nu va deranjeaza zgomotul pendulei?

- Nu, a raspuns inteleptul. Dimpotriva, imi este de mare ajutor. Ma face sa ma intreb ce am facut cu timpul care a trecut.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 64:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Cantarea lui Ieremia si a lui Iezechiel din timpul sederii in pamant strain, cand avea sa iasa din Babilon.

1. Tie Ti se cuvine cantare, Dumnezeule, in Sion si Tie Ti se va implini fagaduinta in Ierusalim,
2. Auzi rugaciunea mea, catre Tine tot trupul va veni.
3. Cuvintele celor fara de lege ne-au biruit pe noi si nelegiuirile noastre Tu le vei curati.
4. Fericit este cel pe care l-ai ales si l-ai primit; locui-va in curtile Tale.
5. Umplea-ne-vom de bunatatile casei Tale; sfant este locasul Tau, minunat in dreptate.
6. Auzi-ne pe noi, Dumnezeule, Mantuitorul nostru, nadejdea tuturor marginilor pamantului si a celor de pe mare departe;
7. Cel ce gatesti muntii cu taria Ta, incins fiind cu putere; Cel ce tulburi adancul marii si vuietul valurilor ei.
8. Tulbura-se-vor neamurile si se vor spaimanta cei ce locuiesc marginile de semnele Lui; iesirile diminetii si ale serii le vei veseli.
9. Cercetat-ai pamantul si l-ai adapat pe el, bogatiile lui le-ai inmultit;
10. Raul lui Dumnezeu s-a umplut de apa; gatit-ai hrana lor, ca asa este gatirea Ta.
11. Adapa brazdele lui, inmulteste roadele lui si se vor bucura de picaturi de ploaie, rasarind.
12. Vei binecuvanta cununa anului bunatatii Tale si campiile Tale se vor umple de roade grase.
13. Ingrasa-se-vor pasunile pustiei si cu bucurie dealurile se vor incinge.
14. Imbracatu-s-au pasunile cu oi si vaile vor inmulti graul ; vor striga si vor canta.

PSALMUL 65:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. O cantare a invierii.

1 Strigati lui Dumnezeu tot pamantul. Cantati numele Lui; dati slava laudei Lui.
2. Ziceti lui Dumnezeu: Cat sant de infricosatoare lucrurile Tale ! Pentru multimea puterii Tale, Te vor lingusi vrajmasiiTai.
3. Tot pamantul sa se inchine Tie, si sa cante Tie, sa cante numelui Tau.
4. Veniti si vedeti lucrurile lui Dumnezeu, infricosator in sfaturi mai mult decat fiii oameniler.
5. Cel ce preface marea in uscat, prin rau vor trece cu piciorul. Acolo ne vom veseli de El,
6. De Cel ce stapaneste cu puterea Sa veacul. Ochii Lui spre neamuri privesc; cei ce se razvratesc sa nu se inalte intru sine.
7. Binecuvantati neamuri pe Dumnezeul nostru si faceti sa se auda glasul laudei Lui,
8. Care a dat sufletului meu viata si n-a lasat sa se clatine picioarele mele.
9. Ca ne-ai cercetat pe noi, Dumnezeule, cu foc ne-ai lamurit pe noi, precum se lamureste argintul.
10. Prinsu-ne-ai pe noi in cursa; pus-ai necazuri pe umarul nostru;
11. Ridicat-ai oameni pe capetele noastre, trecut-am prin foc si prin apa si ne-ai scos la odihna.
12. Intra-voi in casa Ta cu arderi de tot, implini-voi Tie fagaduintele mele,
13. Pe care le-au rostit buzele mele si le-a grait gura mea, intru necazul meu.
14. Arderi de tot grase voi aduce Tie, cu tamaie si berbeci; iti voi jertfi boi si tapi.
15. Veniti de auziti toti cei ce va temeti de Dumnezeu si va voi povesti cate a facut El sufletului meu.
16. Catre Dansul cu gura mea am strigat si L-am laudat cu gura mea.
17. Nedreptate de am avut amn inima mea sa nu ma auda Domnul.
18. Pentru aceasta m-a auzit Dumnezeu; luat-a aminte glasul rugaciunii mele.
19. Binecuvantat este Dumnezeu, Care n-a departat rugaciunea mea si mila Lui de la mine.

PSALMUL 66:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Pentru instrumente cu coarde.

1. Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi si ne binecuvanteaza, lumineaza fata Ta spre noi si ne miluieste,
2. Ca sa cunoastem pe pamant calea Ta, in toate neamurile mantuirea Ta
3. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate.
4. Veseleasca-se si sa se bucure neamurile, ca vei judeca popoarele cu dreptate si neamurile pe pamant le vei povatui.
5. Lauda-Te-vor pe Tine popoarele, Dumnezeule, lauda-Te-vor pe Tine popoarele toate. Pamantul si-a dat rodul sau.
6. Binecuvanteaza-ne pe noi, Dumnezeule, Dumnezeul nostru. Binecuvanteaza-ne pe noi, Dumnezeule, si sa se teama de Tine toate marginile pamantului.