Sfântul Foca Grădinarul din Sinope (+320) Sfânta Cuvioasă Parascheva, nebună pentru Hristos de la Mănăstirea Diveievo din Rusia (+1915) Duminica XVII după Cincizecime (a Canaanencei) Sf. Prooroc Iona Sfântul Mucenic Foca, episcop de Sinope și făcător de minuni, care a pătimit în vremea împăratului Traian (+ 117) Sfântul Cuvios Macarie, făcătorul de minuni, egumen la Jabin în Rusia (+1622) Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi din Vrancea, care a fost martirizat de către tătari în anul 1694 Cuviosul Iona Savaitul, din Palestina (IX) Sfântul Cuvios Cosma Zografitul, nevoitor la Mănăstirea Zografu din Sfântul Munte Athos (+1323) Icoana Maicii Domnului ”Epakouousa” (Cea care ascultă) de la Mănăstirea Zografu
Stil vechi
22 Septembrie

Duminică

Stil nou
5 Octombrie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Duminica a XVII-a după Cincizecime. Învierea fiului văduvei din Nain. Duminica XVII după Cincizecime (a Canaanencei). Sfântul Prooroc Iona, fiul văduvei din Sarepta Sidonului, pe care l-a înviat Sfântul Prooroc Ilie (VI î. Hr.). Sfântul Mucenic Foca, episcop de Sinope și făcător de minuni, care a pătimit în vremea împăratului Traian (+ 117). Sfântul Cuvios Macarie, făcătorul de minuni, egumen la Jabin în Rusia (+1622). Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi din Vrancea, care a fost martirizat de către tătari în anul 1694. Sfântul Foca Grădinarul din Sinope (+320). Sfântul Cuvios Petru Vameşul din Egipt (VI). Cuviosul Iona Savaitul, din Palestina (IX). Sfânta Cuvioasă Parascheva, nebună pentru Hristos de la Mănăstirea Diveievo din Rusia (+1915). Sfântul Cuvios Cosma Zografitul, nevoitor la Mănăstirea Zografu din Sfântul Munte Athos (+1323). Sfinţii Mucenici: Isaac, Martin şi Nicolae. Sfinţii 26 de Cuvioși Mucenici Părinţi Zografiţi, împreună cu alți 4 Sfinți Mucenici, care au mustrat pe împăratul Mihail şi pe patriarhul Ioan Vekos, latino-cugetătorii, și care s-au săvârșit prin foc (+1274). Sfântul Mare Mucenic Mavrichie, dimpreună cu Sfinții Mucenici Ostași: Candid şi Exuperie din Agaunum în Elveţia (+288). Sfintele Mucenițe: Demna și Emerita din Roma (III). Sfântul Cuvios Lolan din Anglia (VI). Sfântul Sfințit Mucenic Emmeram, episcop de Galia, martirizat la Regensburg-Bavaria în Germania (VII). Sfântul Cuvios Teofan Tăcutul, zăvorât de la Pecerska (XII). Sfântul Cuvios Iona, egumen la Iașezersk în Rusia (+1589). Sfântul Ierarh Sofronie, episcop de Vraciane în Bulgaria (+1813). Soborul Tuturor Sfinţilor din Tula în Rusia. Sfântul Cuvios Iona, preotul (IX), tatăl lui Teofan Scrisul, făcătorul de canoane. Icoana Maicii Domnului ”Epakouousa” (Cea care ascultă) de la Mănăstirea Zografu. Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoarea”.
File pateric

  Un student căzuse în păcat cu prietena sa, cu care urma să se căsătorească după Postul Crăciunului. Mai erau două luni până la nuntă. S-au spovedit, dar după două săptămâni iar au căzut. Iar s-au spovedit, si iar au căzut. În prima săptămână din post au păcătuit iarăsi. Imediat după aceea, când abia apucaseră să se îmbrace, pe tânăr l-a mustrat constiinta. A pus mâna pe telefon si l-a sunat pe preot:
- Sărut-mâna, părinte, Mihnea la telefon. V-am sunat să vă întreb de câte ori poate cineva să pună început bun?
- Ori de câte ori cade.
- Si în fiecare săptămână?
- Si în fiecare zi. Si în fiecare oră. Asa cum diavolul contabilizează fiecare cădere, tot asa Dumnezeu numără fiecare ridicare. Ce s-a întâmplat, iar ati căzut?
- Da, părinte, iar. Si iar să ne spovedim, si iar să cădem? Sau să asteptăm să ne spovedim chiar înainte de nuntă?
- O să vă spovediti si atunci, asa cum v-am spus. Dar acum, pentru că ati căzut, trebuie să vă ridicati. Vă astept după-masă la biserică si o să vă spovedesc după vecernie.
- Si dacă o să cădem iarăsi?
- Prin spovedanie sufletul primeste dezlegare de lanturile cu care l-a legat păcatul, si puterea să se lupte cu el. Dacă vreti să puneti început bun, spovediti-vă. Dar, dacă vreti să vă spovediti fără să fiti hotărâti să fiti cuminti până la nuntă, nu faceti bine.
- E post…
- Si dacă nu era post, păcatul tot păcat era. Ori de câte ori cădeti, ridicati-vă.

A întrebat avva Moise pe avva Siluan, zicând: "Poate omul în fiecare zi să pună început?". Si i-a răspuns bătrânul: "De este lucrător, poate si în fiecare zi si în fiecare ceas să pună început bun". (11-217)

Pilda zilei

    Creştinul nu se laudă

O familie de credincioşi nu se ducea la culcare fără să-I mulţumească Domnului. Într-o seară, unul din copii a fost biruit de somn şi a adormit înainte de a-şi face rugăciunea.

Ceilalţi copii i-au zis tatălui:

- Vezi tată, fratele nostru doarme, iar noi ne rugăm.

Tatăl le-a răspuns:

- Dragii mei, mai bine dormiţi decât să vă mândriţi cu rugăciunea.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

    Avacum 1-3

Capitolul 1
1.     Vedenia pe care a văzut-o Avacum proorocul.
2.     Până când, Doamne, voi striga fără ca să mă asculţi şi voi ridica glasul meu către Tine din pricina silniciei, fără ca Tu să mă izbăveşti?
3.     Pentru ce Tu mă laşi să văd nedreptatea şi priveşti apăsarea? Prăpădul şi silnicia sînt în faţa mea, certuri şi gâlcevi se iscă!
4.     Pentru aceasta, legea nu are nici o tărie şi dreptatea nu se arată niciodată; cel nelegiuit biruie pe cel drept, iar judecata iese strâmbă.
5.     Aruncaţi privirea printre popoare, fiţi cu băgare de seamă şi înspăimântaţi-vă, căci se săvârşeşte în vremea voastră un lucru pe care voi nu l-aţi crede, dacă l-ar povesti cineva!
6.     Iată Eu stârnesc pe Caldei, neam amarnic şi iute, care cutreieră ţinuturi necuprinse, ca să pună stăpânire pe locuinţe care nu sînt ale lui.
7.     El este năpraznic şi înfricoşător. Puterea lui face dreptul lui, strălucirea lui.
8.     Mai iuţi decât leoparzii sînt caii lui şi mai muşcători decât lupii de seară. Călăreţii lui se avântă, de departe, vin şi zboară, ca vulturul grăbit să sfâşie prada.
9.     Tot neamul acesta vine ca să săvârşească silnicie; spaima merge înaintea lui şi robii îi adună laolaltă ca nisipul.
10.     El îşi bate joc de regi şi râde de căpetenii. El îşi bate joc de toate întăriturile, căci ridică în jurul lor valuri de pământ, şi le cuprinde.
11.     Pe urmă furtuna s-a întors şi a trecut; el se face vinovat. Se încrede în tăria lui; iată dumnezeul lui!
12.     Nu eşti Tu, oare, din străvechile vremuri, Domnul Dumnezeul meu, Sfântul meu? Tu, Care nu poţi muri! Tu, Doamne, ai rânduit acest popor spre dreptate şi pe stâncă Tu l-ai întărit, ca să săvârşească drepte rânduieli.
13.     Ochii Tăi sînt prea curaţi ca să vadă răul, Tu nu poţi privi apăsarea. Pentru ce ai privi Tu, oare, pe cei vicleni şi ai tăcea, când cel nelegiuit sfâşie pe unul mai drept decât el?
14.     Tu socoteşti pe oameni ca pe peştii mării şi ca pe târâtoarele care n-au stăpân?
15.     El îi scoate pe toţi cu undiţa, îi trage în mreaja sa şi ii adună pe toţi în năvodul său. Pentru aceasta se bucură şi se veseleşte.
16.     Drept aceea el aduce jertfă mrejei sale şi tămâieri năvodului său, căci cu ajutorul lor partea lui este grasă şi mîncărurile lui mai săţioase.
17.     Oare îşi va deşerta el într-una mreaja şi va junghia fără milă popoarele?  

Capitolul 2
1.     Voi sta de strajă şi mă voi aşeza în turnul cel de veghe ca să priveghez şi să văd ce-mi va grăi mie şi ce-mi va răspunde la tânguirea mea.
2.     Şi Domnul mi-a răspuns şi mi-a zis: "Scrie vedenia şi o sapă cu slove pe table, ca să se poată citi uşor;
3.     Căci este o vedenie pentru un timp hotărât; ea se va împlini la vreme şi nu va fi vedenie mincinoasă. Dacă întârzie, aşteapt-o, căci ea va veni sigur, fără greş.
4.     Iată că va pieri acela al cărui suflet nu este pe calea cea dreaptă, iar dreptul din credinţă va fi viu!
5.     Cât de mult va fi copleşit vrăjmaşul, omul cel trufaş, şi nu va rămâne cu viaţă el, care ţine gura lui căscată ca locuinţa morţilor şi nu se satură ca moartea; el, care adună toate neamurile şi cuprinde în el toate popoarele!
6.     Oare toate aceste popoare nu vor rosti împotriva lui pilde, fabule şi cuvinte cu tâlc? şi vor zice: "Vai de cel ce-şi sporeşte averea cu ceea ce nu este al lui - până când? - şi se încarcă cu povara zălogurilor luate!
7.     Oare nu se vor scula fără de veste cei ce te-au împrumutat şi nu se vor trezi oare călăii tăi? Şi tu vei ajunge prada lor!
8.     Şi fiindcă tu ai prădat popoare fără număr, şi celelalte neamuri te vor prăda pe tine, din pricina vărsărilor de sânge şi a silniciilor săvârşite împotriva ţării, împotriva cetăţii şi împotriva tuturor locuitorilor lor.
9.     Vai de cei ce strâng câştiguri nelegiuite pentru casa lor şi îşi aşează sus de tot cuibul, ca să scape din mâna nenorocirii!
10.     Prin sfaturile tale ai hărăzit ruşine casei tale, ai nimicit multe popoare şi de aceea vei ispăşi cu sufletul tău!
11.     Căci piatra cea din zid strigă şi grinda din căpriorii casei îi răspunde.
12.     Vai de cel ce zideşte cetatea cu vărsări de sânge şi o întemeiază pe fărădelegi!
13.     Oare nu este aceasta o rânduială de la Domnul Savaot că popoarele se trudesc pentru foc şi neamurile se muncesc pentru nimica toată?
14.     Căci pământul se va umple de cunoştinţa slavei Domnului, întocmai ca apele care acoperă sânul mării.
15.     Vai de cel ce adapă pe prietenul său din cupa lui otrăvită, până îl îmbată, ca să vadă goliciunea lui!
16.     Tu te-ai săturat de ocară în loc de mărire; bea şi tu şi te îmbată! Atunci cupa dreptei Domnului se va întoarce împotriva ta şi ruşinea va acoperi mărirea ta.
17.     Căci silnicia împotriva Libanului te va acoperi şi distrugerea dobitoacelor te va înfricoşa din pricina sângelui vărsat şi a silniciilor făcute ţărilor şi cetăţilor şi tuturor locuitorilor din ele.
18.     La ce slujeşte un chip cioplit, ca să-l facă meşterul său? Un chip turnat şi o proorocie mincinoasă, ca să-şi pună nădejdea în ele cel care le face, făurind idoli fără glas?
19.     Vai de cel care zice lemnului: "Deşteaptă-te!" şi pietrei mute: "Trezeşte-te!" Ne poate ea învăţa? Poleită cu aur şi cu argint, ea nu are în ea suflare de viaţă.
20.     Dar Domnul este în templul Său cel sfânt; pământule întreg, taci înaintea Lui!  

Capitolul 3
1.     Rugăciunea proorocului Avacum cântată din harpe.
2.     Doamne, auzit-am de faima Ta şi m-am temut de punerile Tale la cale, Dumnezeule! Fă să trăiască, în cursul anilor, lucrarea Ta şi, în trecerea vremii, fă-o să fie cunoscută! Dar, întru mânia Ta, adu-ţi aminte că eşti şi milostiv!
3.     Dumnezeu vine din Teman, şi Cel Sfânt din muntele Paran! Sela (oprire) - Slava Lui acoperă cerurile şi tot pământul este plin de slava Lui!
4.     Izbucnire de lumină ca la răsărit de soare, raze vii din mâna Lui pornesc!... Acolo stă tainic ascunsă puterea Lui!
5.     Înaintea Lui merge molima, iar prăpădul vine pe urma Lui.
6.     Se opreşte!... Zguduie pământul! Şi cu privirea Lui aruncă spaima printre neamuri! Munţii cei din veac se desprind din locul lor, colinele străvechi se smeresc şi pier sub paşii veşniciei Sale.
7.     Am văzut corturile lui Cuşan (Etiopia) lovite de groază, iar colibele ţării Madianului sînt cuprinse de cutremure.
8.     Oare împotriva fluviilor Şi-a aprins Domnul văpaia Sa? Sau asupra marilor râuri mânia Sa? Ori împotriva mării urgia Ta, când Tu încaleci caii Tăi şi Te sui în carele Tale de biruinţă?
9.     Arcul Tău se încordează! Săgeţile Tale sînt jurămintele pe care le-ai rostit. Sela (Oprire). Cu şuvoaiele Tale spinteci pământul!
10.     Munţii Te-au văzut şi s-au cutremurat; puhoaie de apă au trecut. Adâncul şi-a slobozit glasul său şi mâinile sale în sus le ridică.
11.     Soarele şi luna s-au oprit în locuinţa lor; ca să facă lumină, săgeţile Tale pornesc şi fulgerele lăncilor Tale fără încetare scapără.
12.     Cu mânie Tu păşeşti pe pământ şi întru urgie Tu calci în picioare popoarele!
13.     Ieşit-ai ca să zdrobeşti poporul Tău, ca să izbăveşti pe unsul Tău; ai doborât acoperişul casei celui fără de lege şi temeliile ei le-ai dezvelit până jos la piatră. Sela (Oprire).
14.     Străpuns-ai cu săgeţile tale capul lui Faraon şi al celor care se năpusteau asupra mea ca să mă sfărâme, în strigăte de veselie, ca şi cum porneau să sfâşie pe cel nenorocit în adăpostul lor.
15.     Cu caii Tăi Tu cutreieri marea, puhoiul întinselor ape.
16.     Auzit-am de aceasta şi lăuntrul meu s-a zbuciumat la glasul Tău, tremurat-au buzele mele; putreziciunea a cuprins oasele mele şi picioarele mele au şovăit. Liniştit voi aştepta vremea marii îngrijorări care va veni peste poporul care ne asupreşte!
17.     Smochinul să nu mai înmugurească şi via rod să nu mai dea; înşelătoare să fie rodirea măslinului, şi ogoarele nimic să nu rodească! Turme să nu mai fie în ţarcuri şi vite în staule niciodată!
18.     Ci eu voi tresălta de veselie în Domnul, bucura-mă-voi de Dumnezeu, Mântuitorul meu!
19.     Domnul, Stăpânul meu, este tăria mea; El face picioarele mele ca ale căprioarelor, pe culmi poartă paşii mei! - Mai-marelui cântăreţilor, cu cântare din harpe.