Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor din Lichia, care a pătimit în timpul împăratului Liciniu (+312)
Stil vechi
20 Iunie

Joi

Stil nou
3 Iulie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Sfinților Apostoli. Post aspru
Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor din Lichia, care a pătimit în timpul împăratului Liciniu (+312). Mutarea moaștelor Sfântului Gurie, Arhiepiscop de Kazan (1630). pomenirea punerii moaştelor şi a îmbrăcămintelor Sfinţilor Apostoli: Luca, Andrei şi Toma, a Sfântului Prooroc Elisei şi a Sfântului Sfinţit Mucenic Lazăr, prietenul Mântuitorului, în biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, în anul 960, în timpul împăratului Constantin al VII-lea Porfirogenetul. Sfinții 2 Sihaştri, care s-au săvârşit cu pace în pustie. Sfântul Ierarh Calist I, patriarhul Constantinopolului, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul şi scriitor filocalic (+1363). Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Hodighitria” de la Mănăstirea Xenofont din Sfântul Munte Athos. Sfânta Muceniţă Gema fecioara, care a pătimit la Saintonge în Franţa (+109). Sfântul Novat preotul, mărturisitor la Roma (+151). Sfântul Ierarh Levchie Mărturisitorul din Alexandria, episcop de Vruntisiopol în Italia, care a trăit în timpul împăratului Comod (II). Sfinții Mucenici: Paul, Chiriac, Paula, Feliciana și cei dimpreună cu dânșii, care au pătimit la Tomi în Italia (+290). Sfântul Cuvios Studios, întemeietorul Mănăstirii Studiţilor din Constantinopol (V). Sfântul Cuvios Govan, pustnic din Ţara Galilor (VI). Sfânta Cuvioasă Florentina din Cartagina, egumenă în Spania, care a fost sora Sfinților Leandru și Isidor de Sevilla (VII). Sfântul Cuvios Mucenic Goban din Irlanda, ucenicul Sfântului Fursey (+670). Sfântul Ierarh Bain, episcop de Therouanne în Franţa (+710). Sfânta Cuvioasă Elena, stareţă la Oehren-Trier în Germania (+750). Sfântul Ierarh Adalbert, arhiepiescop de Magdelburg în Germania (+981). Sfântul Ierarh Mina, episcop de Poloţsk în Rusia (+1116). Sfântul Cuvios Gleb, prinţ de Vladimir în Rusia (+1175). Sfântul Cuvios Nicolae Cabasila, teolog și scriitor bisericesc, care s-a săvârșit cu pace în anul 1397.
Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de joi

Doamne Iisuse Hristoase, Fiule şi Cuvântul lui Dumnezeu Tatăl, care în ziua de astăzi ai luat Cina cea de pe urmă, cu ucenicii Tăi, şi cu mare umilinţă ai spălat picioarele lor, şi ale ucenicului care Te-a vândut! Apoi, luând pâine şi vin în mâinile Tale Cele Sfinte şi binecuvântându-le cu puterea Ta cea Dumnezeiască, le-ai făcut însuşi Trupul şi Sângele Tău, cu care i-ai împărtăşit zicând: 'Luaţi, mâncaţi şi beţi, că acestea sânt Trupul şi Sângele Meu, pentru ca să se ierte păcatele voastre.' Cela ce tot în ziua aceasta Te-ai înălţat la cer şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu, Tatălui Tău, să împărăţesti împreună cu El în veci, ca Unul-Născut Fiul Său preaiubit.

Rogu-Te deci, pentru rugăciunile ucenicilor Tăi, iartă păcatele noastre, ale tuturor, ale celor vii şi ale celor răposaţi. Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tau cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţie şi cu umilinţă să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu la Tine, fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc în veci, să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt.

Amin.