Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor din Lichia, care a pătimit în timpul împăratului Liciniu (+312)
Stil vechi
20 Iunie

Miercuri

Stil nou
3 Iulie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Postul Sfinților Apostoli. Post aspru
Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor din Lichia, care a pătimit în timpul împăratului Liciniu (+312). Mutarea moaștelor Sfântului Gurie, Arhiepiscop de Kazan (1630). pomenirea punerii moaştelor şi a îmbrăcămintelor Sfinţilor Apostoli: Luca, Andrei şi Toma, a Sfântului Prooroc Elisei şi a Sfântului Sfinţit Mucenic Lazăr, prietenul Mântuitorului, în biserica Sfinţilor Apostoli din Constantinopol, în anul 960, în timpul împăratului Constantin al VII-lea Porfirogenetul. Sfinții 2 Sihaştri, care s-au săvârşit cu pace în pustie. Sfântul Ierarh Calist I, patriarhul Constantinopolului, ucenicul Sfântului Grigorie Sinaitul şi scriitor filocalic (+1363). Sfânta Icoană a Maicii Domnului „Hodighitria” de la Mănăstirea Xenofont din Sfântul Munte Athos. Sfânta Muceniţă Gema fecioara, care a pătimit la Saintonge în Franţa (+109). Sfântul Novat preotul, mărturisitor la Roma (+151). Sfântul Ierarh Levchie Mărturisitorul din Alexandria, episcop de Vruntisiopol în Italia, care a trăit în timpul împăratului Comod (II). Sfinții Mucenici: Paul, Chiriac, Paula, Feliciana și cei dimpreună cu dânșii, care au pătimit la Tomi în Italia (+290). Sfântul Cuvios Studios, întemeietorul Mănăstirii Studiţilor din Constantinopol (V). Sfântul Cuvios Govan, pustnic din Ţara Galilor (VI). Sfânta Cuvioasă Florentina din Cartagina, egumenă în Spania, care a fost sora Sfinților Leandru și Isidor de Sevilla (VII). Sfântul Cuvios Mucenic Goban din Irlanda, ucenicul Sfântului Fursey (+670). Sfântul Ierarh Bain, episcop de Therouanne în Franţa (+710). Sfânta Cuvioasă Elena, stareţă la Oehren-Trier în Germania (+750). Sfântul Ierarh Adalbert, arhiepiescop de Magdelburg în Germania (+981). Sfântul Ierarh Mina, episcop de Poloţsk în Rusia (+1116). Sfântul Cuvios Gleb, prinţ de Vladimir în Rusia (+1175). Sfântul Cuvios Nicolae Cabasila, teolog și scriitor bisericesc, care s-a săvârșit cu pace în anul 1397.
Rugaciunea Zilei

Rugaciunea de Miercuri

Doamne Atotputernice și Atotîndurate! Îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peșteră și ai fost vândut cu treizeci de arginți de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoșii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!

Primește, Doamne, această mică a mea rugăciune, și umilita a mea voință, că mă întristez pentru că Te-am întristat, și mă amărăsc pentru ca Te-am supărat fără de număr. La Tine, Prea Bunule Mântuitor, am toată speranța, și cred că Tu, care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura și de mine acum, ca să mă mântuiești de chinurile cele de veci, și să mă învrednicești Împărăției Tale.

Nu Te depărta de la mine Doamne, și ajută-mi, ca în toate sa fac voia Ta, și să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici sa Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioși în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea pacătoasa să-Ti spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, pentru ca să mă învrednicesc a auzi și eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ți fie păcatele...

Amin.