Sfântul Mucenic Teodor din Anghira Sfântul Cuvios Macarie (Gluhaev), arhimandrit din Altai-Siberia în Rusia (+1847)
Stil vechi
18 Mai

Duminică

Stil nou
31 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Duminica VII (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic). Mucenicul Teodot și cele șapte femei muceniţe care au pătimit în Ancira Galatiei și care s-au săvârşit prin înecare: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana, Iulia (303) . Sfinții Mucenici Petru, Dionisie (Denisa), Andrei, Pavel şi Hristina (Cristina) fecioara care au pătimit la Lampsac în Helespont în vremea împăratului Deciu (+249-251). Sfinții Mucenici Iraclie, Paulin si Venedim din Atena (+250). Sfânta Muceniță Eufrasia din Niceea, care s-a săvârşit prin înecare (+303). Sfântul Ierarh Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului și fratele împăratului Leon cel înţelept (+893). Sfântul Mucenic Iulian, care s-a săvârşit fiind târât pe spini. Sfântul Sfințit Mucenic Teodor, episcopul Romei, mărturisitor al Ortodoxiei în fața ereziei momotelite (+649). Sfântul Cuvios Martinian, nevoitor în cartierul Areovint din Constantinopol și a Sfintei Cuvioase Anastasia din Leucadia. Sfântul Mucenic Venant, care a pătimit la Camerino în Italia (+250). Sfântul Sfințit Mucenic Felix, episcop de Spello în Italia, care a pătimit în timpul împăratului Maximian (III). Sfântul Sfințit Mucenic Patamon, episcop de Heraclia în Egipt (+341). Sfântul Ierarh Ioan I, episcopul Romei (+526). Sfinții Mucenici și frați buni: David şi Tacian din Georgia (+693). Sfântul Ierarh Teodosie al II-lea, episcop de Siracuza în Sicilia Italiei (+700). Sfântul Mucenic Merililaun de la Rheims în Franţa (VIII). Sfântul Cuvios Arsenie, imnograf şi canonist din Mănăstirea San Filippo-Fragala în Sicilia Italei (+820). Sfântul Cuvios Feredarie, stareţ la Iona în Scoţia (+863). Sfânta Cuvioasă Elgiva, regina Angliei, care apoi s-a călugărit și ajuns egumenă la Shaftesbury în Anglia (X). Sfântul Cuvios Macarie (Gluhaev), arhimandrit din Altai-Siberia în Rusia (+1847). Sfântul Sfințit Nou Mucenic Damian, preot din Grahovo în Serbia (+1940). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: protoiereul Ioan (Vinogradov) și preotul Vasile (Crâlov), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1917 și +1942).
Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.