Cuviosul Eufrosin și ucenicul său Serapion din Pscov (1481) Sfântul Ierarh Ahile, Episcopul Larisei şi făcătorul de minuni (+330) Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, nevoitor la Tabenisi în Egipt și întemeietor al vieţii monahale de obşte (+346) Sfântul Ierarh Isaia, Episcopul Rostovului şi făcătorul de minuni (+1090)
Stil vechi
15 Mai

Duminică

Stil nou
28 Mai
Ziua precedentă
Ziua următoare
Zi fără post
Duminica VII (a Sf. Părinți de la Sinodul I Ecumenic). Sfântul Cuvios Pahomie cel Mare, nevoitor la Tabenisi în Egipt și întemeietor al vieţii monahale de obşte (+346). Sfântul Ierarh Isaia, Episcopul Rostovului şi făcătorul de minuni (+1090). Cuviosul Eufrosin și ucenicul său Serapion din Pscov (1481). Sfântul Ierarh Ahile, Episcopul Larisei şi făcătorul de minuni (+330). Sfântul Mucenic Varvar, izvorâtorul de mir, care mai înainte a fost tâlhar în Lucania (IX). Sfinții Hrisant şi Fortunat, preoţi hirotoniţi de Sfântul Ierarh Sirie, primul episcop de Pavia în Italia, și a Sfinților Mucenici: Torcat, Ctesifon, Secund, Indaletie, Cecilie, Isihie şi Eufrasie, ucenicii Sfinților Apostoli şi luminătorii Spaniei (I). Sfântul Ierarh Dimidrien, episcop de Verona în Italia, și Sfinții Mucenici: Casie, Victorin, Maxim şi cei dimpreună cu dânşii, care au pătimit la Clermont în Franţa (III). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopul Simpliciu şi Rosula, care au pătimit la Terranova în Sardinia Italiei (+304). Sfinții Mucenici: Bonin, Soterie şi Paulin, care au pătimit la Pavia și a Sfântului Sfințit Mucenic Eutihie preotul, care a pătimit la Soriano în Italia (+310). Sfânta Cuvioasă Cesarea, pustnică la Otranto în Italia, Sfintele Muceniţe: Chirila şi Sofia, fecioare din Roma, și Sfântul Domnin, diacon la Piacenza în Italia (+443). Sfinții Cuvioși: Columban, stareţul Mănăstirii Oughaval din Irlanda, și Ilarie, pustnic şi întemeietor al Mănăstirii Sant'Ilaro din Italia (VI). Sfânta Muceniță Dymphna din Irlanda, care a pătimit la Geel în Belgia, și Sfântul Cuvios Waldalenus, întemeietorul Mănăstirii Beze din Franţa (VII). Sfinții Cuvioși: Berchtun, stareţ la Beverley în Anglia (+735), Rupert şi Betrha, mama sa, pustnici la Bingen în Germania (IX), și Sfântul Hallvard, ocrotitorul oraşului Oslo din Norvegia (+1043). Sfântul Cuvios Isaia, făcător de minuni de la Pecerska (+1115). Sfinții Cuvioși: Panighirie, făcătorul de minuni din Malunta în insula Cipru, și Andrei Pustnicul din Epir (XIII). Sfinții Cuvioși: Pahomie şi Silvan din Nerekhta în Rusia (+1384). Sfântul Mucenic Dimitrie, prinţul Moscovei și făcătorul de minuni (+1591), și Sfinții Cuvioși: Macarie, arhimandrit din Altai, și Areta de Verkhoturye şi Valaam în Rusia (+1874 și +1903). Sfinții Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: arhiepiscopii: Pahomie de Cernigov și Averchie de Jitomir, dimpreună cu tatăl lor, preotul Nicolae, și binecredinciosul creștin Vladimir, care au pătimit în timpul regimului comunist (+1936, 1937 și +1938). Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei, cel care a înnoit Mănăstirea Putna și care bine nevoindu-se s-a săvârșit cu pace (+1778).
File pateric

Pentru avva Antonie

A zis avva Antonie : socotesc ca trupul are miscare fireasca amestecata cu el, dar nu lucreaza de nu va voi sufletul, ci numai insemneaza in trup nepatimasa miscare. Este inca si alta miscare ce sta intru a hrani si a ingrasa trupul cu mancari si cu bauturi, din care fierbinteala sangelui zadaraste trupul spre lucrare. Pentru aceasta si zice Apostolul : nu va imbatati cu vin intru care este curvia.

Pilda zilei

Despre respectul faţă de părinţi

Deţinuţii unei temniţe din Viena, legaţi în lanţuri, lucrau pe o stradă. Într-o zi, un student s-a îndreptat spre unul dintre deţinuţi şi l-a sărutat. Ministrul de pe atunci, baronul Kressel, a observat şi l-a chemat imediat pe tânăr şi l-a întrebat:

- Cum se poate să fii atât de prietenos cu un criminal?

Tânărul a roşit şi a răspuns:

- Acela este tatăl meu.

Atunci ministrul i-a zis:

- Asta e altceva. Te respect, fiul meu, că şi în cazul acesta ştii să stimezi pe tatăl tău.

Apoi i-a aprobat tânărului un ajutor anual pentru studii. (Grigorie COMŞA, O mie de pilde)

 

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de Duminică

De vreme ce ziua duminicii îmi aduce aminte de Atotputernicia Ta, Stăpâne, cu care ai zidit lumea și ai răscumpărat pe om; pentru acesta, iubitorule de oameni, Doamne, mă închin Ție, și-Ți multumesc foarte pentru darurile cele mari ce ai făcut tuturor zidirilor Tale. Cu adevărat se bucură și se veselește inima mea, când stau și cuget ca numai Tu singur ești Dumnezeu Sfânt, înțelept, milostiv, purtător de grijă, bun, puternic, necuprins și în puține cuvinte nu-Ți lipsește vreo bunatate sau vreo mărire. Mă bucur cu asemenea că tu ești Dumnezeu în trei fețe: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Să se tulbure, Doamne, toți cei ce se închina la alți dumnezei, ca nu este alt dumnezeu afara de Tine. Pentru acesta fă să sporeasca creștinii în slava și bunătate, de vreme ce ei numai pe Tine Te cunosc Dumnezeu Adevărat și Te mărturisesc și Ți se închina și-Ti slujesc pururea cu toata inima și puterea. O, Părinte Sfinte! miluiește-ne! O, Binecuvantate Fiule al lui Dumnezeu, mântuiește-ne de iad! O, Duhule Sfinte, dă-ne darul Tau și acoperămânul Tău!

Așa Doamne și Ziditorul meu, ascultă rugăciunile și cererile sufletului meu cel păcătos și dă-mi mie, smeritul și nevrednicul, darul Tău, ca să cinstesc astăzi această Duminică, dupa porunca Ta și după porunca Bisericii Tale și maicii noastre. Dăruiește-mi pocaința adevărata, pentru ca să-mi plâng păcatele ce am făcut împotriva Împarației Tale și împotriva sufletului meu, și a vecinului meu. Te rog, mult milostive Doamne, să uiți de azi înainte greșelile mele cele multe. După mulțimea milelor Tale, multumesc din toată inima pentru atâtea bunătăți ce-mi trimiți în toate zilele și mai vârtos pentru înoirea sufletului meu, pentru rabdarea Ta cea mare, că nu mai pedepsit după mulțimea păcatelor mele ci mă îngăduiesti și-mi astepți pocăința, ca un iertător, bun și milostiv. Încă mă rog, Doamne Iisuse Hristose, să-mi dai har, ca să petrec bine și crestinește întru acesta săptămna, făra de a-Ți greși cu gândul, cu voința, cu cuvântul, cu fapta, întru mărirea și cinstirea buneivestiri a Maicii Tale și a învierii Tale celei de a treia zi și a venirii Duhului Tău cel Sfant asupra Apostolilor. Deosebi, înca, mă rog întru acesta rugăciune a mea pentru tot sufletul creștinesc cel scârbit și dosâdit, ca să se învrednicească milei și ajutorului Tău. Iar pentru Sfintele patimi și moartea Ta cea mărita, dumirește pe păcătoși să se cunoască pe sine și să se căiasca de pacatele lor, să se îndepărteze prin mărturisire, să urască pacatele lor, și să se lase de ele și să se afle gata și cuminecați, cu inima curată, in ceasul morții lor; și-i învrednicește pe toți și pe cei vii și pe cei morți, veșniciei Tale Împarății; răscumpără-i pe ei și pe noi cu Preasfânt Sângele Tău; înviaza-ne cu învierea Ta; suie-ne la cer cu înaltarea Ta, pentru ca să Te mărim în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

Psalmi

PSALMUL 8

1. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul ! Ca s-a inaltat slava Ta mai presus de ceruri.
2. Din gura pruncilor si a celor ce sug ai savarsit lauda, pentru vrajmasii Tai, ca sa amutesti pe vrajmas si pe razbunator.
3. Cand privesc cerurile, lucrul mainilor Tale, luna si stelele pe care Tu le-ai intemeiat, imi zic :
4. Ce este omul ca-Ti amintesti de el ? Sau fiul omului ca-l cercetezi pe el ?
5. Micsoratu-l-ai pe dansul cu putin fata de ingeri, cu slava si cu cinste l-ai incununat pe el.
6. Pusu-l-ai pe dansul peste lucrul mainilor Tale, toate le-ai supus sub picioarele lui.
7. Oile si boii, toate; inca si dobitoacele campului;
8. Pasarile cerului si pestii marii, cei ce strabat cararile marilor.
9. Doamne, Dumnezeul nostru, cat de minunat este numele Tau in tot pamantul!