Sfântul Iustin Popovici Sfântul Ioan de la Kronștadt (proslăvirea 1990)
Stil vechi
1 Iunie

Vineri

Stil nou
14 Iunie
Ziua precedentă
Ziua următoare
Dezlegare la pește
Sfântul Ioan de la Kronștadt (proslăvirea 1990). Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, care a pătimit la Roma în vremea împăratului Antonin Piosul (+166). Sfinții Mucenici: Iust, Iustin, Hariton, Evelpist, Ierax, Peon, Valerian şi Harita fecioara, care au pătimit la Roma (+166). Sfântul Cuvios Agapit de la Kievo-Pecerska, doctorul fără de arginți (în Peșterile din Apropiere) (+1095). Mucenița Victoria cea din Tesalonic (Romana). Sfinţii Sfințiți Noi Mucenici din Rusia: preotul Vasile (Preobrajenski) și binecredincioasa creștină Vera(Samsonov), care au pătimit în timpul regimului comunist (+1940). Sfântul Cuvios Iustin Popovici de la Mănăstirea Celie din Serbia, noul teolog și mărturisitor, care s-a săvârșit cu pace în anul 1979. Sfântul Cuvios Dionisie, egumenul de la Glușița în Rusia (+1437). Sfinții Mucenici: Tespesie din Capadocia, Firm, care s-a săvârşit prin sabie la Magus, și Crescentin, soldat roman, care a pătimit la Saldo-Umbria în Italia (+230, +287 și +303). Sfinții Mucenici: Ptolemeu şi Luchie, care s-au săvârşit prin sabie (+160). Sfinții Mucenici: Felin şi Grațian soldaţii, care au pătimit la Perugia în Italia (+250). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopul Reverian, preotul Pavel şi cei dimpreună cu dânşii, care au pătimit în Franţa (+272). Sfântul Sfințit Mucenic Clarus, episcop din Franţa și a Sfântului Fortunat preotul, făcător de minuni din Spoleto în Italia (+400). Sfinții Sfințiți Mucenici: episcopul Pir, Neon, Iuvenalie, care a pătimit la Roma, Secund, care a pătimit la Amelia, și Procul, care a pătimit la Bologna în Italia (+303 și +304). Sfinții Cuvioși: Caprasie, pustnic din Mănăstirea Lerins, și Mion, pustnic la Menat în Franţa (+430). Sfânta Cuvioasă Muceniţă Wite, pustnică în Anglia, martirizată de vikingii păgâni, și Sfânta Gwen din Marea Britanie (VI). Sfinții Ierarhi: Atto, episcop de Oca-Valpuesta în Spania, și Gaudenție, episcop de Ossero în Italia (+1044). Sfântul Mertie fermierul din Mira Lichiei și a Sfântului Cuvios Simeon din Trier în Germania (+912 și +1035). Sfântul Cuvios Ronan, pustnic la Locronan în Franţa, și a Sfântului Mucenic Wistan, rege de Mercia în Anglia (IX). Sfinții Cuvioși: Șio cel Nou, David, Gabriel şi Pavel de la Mănăstirea Sfântul David din Gareji în Georgia (+1696-1700). Soborul Sfinţilor Sfințiți Noi Mucenici şi Mărturisitori din eparhia de Helm şi Pontlaskia din Polonia: protoiereii: Vasilie și Pavel, preoții: Nicolae, Leon, Petru şi Serghie, monahul Ignatie și prezbitera Ioana, dimpreună cu alţi mucenici, necunoscuţi cu numele, care au pătimit în timpul regimului comunist (XX).
File pateric

PENTRU AVVA ARSENIE

) Se spunea pentru un frate care a venit la schit, ca sa vada pe avva Arsenie, ca venind la Biserica, se ruga clericilor, ca sa se intalneasca cu avva Arsenie. Deci i-au zis lui: odihneste-te putintel, frate, si-l vei vedea. Iar el a zis: nu gust nimic de nu ma voi intalni cu el. Au trimis dar un frate ca sa-i duca, ca era departe chilia lui. Si batand in usa, au intrat amandoi si inchinandu-se batranului, au sezut tacand. Deci a zis fratele cel de la schit: eu ma duc, rugati-va pentru mine ! Iar fratele cel strain neafland indrazneala catre batranul, a zis fratelui: vin si eu cu tine. Si au iesit impreuna. L-a rugat insa fratele cel strain zicand: ia-ma si la avva Moise cel din talhari. Si venind ei la acela, i-a primit cu bucurie si gazduindu-i, i-a slobozit. Si i-a zis fratele cel ce-i ducea: iata, te-am dus la cel strain si la egiptean; care dintr-amandoi ti-a placut ? Iar el raspunzand, a zis: mie, astadata, egipteanul mi-a placut. Si auzind unul din parinti acestea, s-a rugat lui Dumnezeu, zicand : Doamne, arata-mi lucrul acesta, ca unul fuge pentru numele Tau, iar altul imbratisaza pentru numele Tau. Si iata i s-au aratat doua corabii mari pe rau si a vazut pe avva Arsenie si pe Duhul lui Dumnezeu plutind cu liniste intr-una; iar avva Moise si ingerii lui Dumnezeu plutind in alta, si il hraneau pe el cu faguri de miere.

Pilda zilei

Un bun crestin

Intr-o dimineata, inainte de a pleca la camp, un taran i-a chemat pe cei patru fii ai sai si i-a dat fiecaruia cate o piersica. Cand s-a intors de pe camp, i-a intrebat ce au facut cu darul primit dimineata.

Primul i-a raspuns ca a mancat-o, iar samburele l-a sadit in pamant. Avand in vedere aceasta fapta, tatal i-a grait acestui fiu ca va ajunge un bun gospodar.

Al doilea fiu i-a marturisit ca a savurat-o si ca nu a luat seama la sambure, l-a aruncat. Dupa acest raspuns, tatal i-a grait sa aiba grija in viata sa nu ajunga lacom.

Al treilea fiu a vandut-o. Pe acesta tatal l-a avertizat sa ia seama ca in viata nu e totul de vanzare.

Al patrulea fiu i-a zis ca i-a daruit-o unui prieten bolnav. Cu lacrimi in ochi, tatal i-a spus ca de va trai daruind, va fi un bun crestin si asta e tot ce conteaza.

Rugaciunea Zilei

Rugăciunea de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sânt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog însă Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti.

Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa: Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului. Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Si fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc, că neputincios sânt de nu mă vei întări; orb de nu mă vei lumina; legat de nu mă vei dezlega; fricos de nu mă vei face îndrăzneţ; pierdut de nu mă vei cerca; sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum, şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin.

Biblia intr-un an

PSALMUL 67:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor.

1. Sa se scoale Dumnezeu, si sa se risipeasea vrajmasii Lui si sa fuga de la fata Lui cei ce-L urasc pe El.
2. Precum se stinge fumul, sa se stinga; cum se topeste ceara de fatafocului, asa sa piara pacatosii de la fata lui Dumnezeu,
3. Iar dreptii sa se bucure si sa se veseleasca inaintea lui Dumnezeu, sa se desfateze in veselie.
4. Cantati lui Dumnezeu, cantati numelui Lui, gatiti calea Celui ce strabate pustia, Domnul este numele Lui,
5. Si va bucurati inaintea Lui. Sa se tulbure de fata Lui, a Parintelui orfanilor si a Judecatorului vaduvelor.
6. Dumnezeu este in locul cel sfant al Lui. Dumnezeu asaza pe cei singuratici in casa,
7. Scoate cu vitejie pe cei legati in obezi, la fel pe cei amarati, pe cei ce locuiesc in morminte.
8. Dumnezeule, cand mergeai Tu inaintea poporului Tau, cand treceai Tu prin pustie,
9. Pamantul s-a cutremurat si cerurile s-au topit si Sinaiul s-a clatinat de la fata Dumnezeului lui Israel.
10. Ploaie de bunavoie vei osebi, Dumnezeule, mostenirii Tale. Ea a slabit, dar Tu ai intarit-o.
11. Vietatile Tale locuiesc in ea ; intru bunatatea Ta, Dumnezeule, purtat-ai grija de cel sarac.
12. Domnul va da cuvantul celor ce vestesc cu putere multa.
13. Imparatul puterilor, poporului iubit va imparti prazile.
14. Daca veti dormi in mijlocul mostenirilor voastre, aripile voastre argintate vor fi ca ale porumbitei si spatele vostu va straluci ca aurul.
1s. Cand Imparatul cel ceresc va imprastia pe regi in tara Sa, ei vor fi albi ca zapada pe Selmon.
16. Munte al lui Dumnezeu este Muntele Vasan, munte de piscuri este Muntele Vasan.
17. Pentru ce munti cu piscuri pizmuiti muntele in care a binevoit Dumnezeu sa loculasca in el, pentru ca va locui in el pana la sfarsit ?
18. Carele lui Dumnezeu sant mii de mii; mii sunt cei ce se bucura de ele. Domnul in miilocul lor, pe Sinai, in locasul Sau cel sfant.
19. Suitu-Te-ai la inaltime, robit-ai multime, luat-ai daruri de la oameni, chiar si cu cei razvratiti, ingaduiti au fost sa locuiasca.
20. Domnul Dumnezeu este binecuvantat, binecuvantat este Dumnezeu zi de zi; sa sporeasca intre noi, Dumnezeul mantuirii noastre.
21. Dumnezeul nostru este Dumnezeul mantuirii si ale Domnului Dumnezeu sunt iesirile mortii.
22. Dar Dumnezeu va sfarama capetele vrajmasilor Sai, crestetul parului celor ce umbla intru greselile lor.
23. Zis-a Domnul: ” Din Vasan ai voi intoarce, intoarce-voi pe vraimasii tai din adancurile marii,
24. Pentru ca sa se afunde piciorul tau in sange si limba cainilor tai in sangele vrajmasilor tai “-
2s. Vazut-am, Dumnezeule, intrarea Ta, vazut-am intrarea Dumnezeului si Imparatului meu in locasul cel sfant :
26. Inainte mergeau capeteniile, dupa ei cei ce cantau din strune, in mijloc fecioarele, batand din timpane si zicand :
27. In adunari binecuvantati pe Dumnezeu, pe Domnul din izvoarele lui Israel. ”
28. Acolo era Veniamin cel mai tanar, in uimire; capeteniile lui Iuda, povatuitorul lor, capeteniile Zabulonului, capeteniile Neftalimului si ziceau :
29. ” Porunceste, Dumnezeule, puterii Tale; intareste, Dumnezeule, aceasta lucrare pe care ai facut-o noua.
30. Pentru locasul Tau, din Ierusalim, iti vor aduce imparatii daruri.
31. Cearta fiarele din trestii, cearta taurii adunati impotriva junincilor popoarelor, ca sa nu fie departati cei care au fost incercati ca argintul.
32. Risipeste neamurile cele ce voiesc razboaie “. Veni-vor soli din Egipt; Etiopia va intinde mai inainte la Dumnezeu mana ei, zicand:
33. ” Imparatiile pamantului cantati lui Dumnezeu, cantati Domnului.
34. Cantati Dumnezeului Celui ce S-a suit peste cerul cerului, spre rasarit; iata va da glasul Sau, glas de putere.
35. Dati slava lui Dumnezeu ! Peste Israel maretia Lui si puterea Lui in nori.
36. Minunat este Dumnezeu intru sfintii Lui, Dumnezeul lui Israel; Insusi va da putere si intarire poporului Sau. Binecuvantat este Dumnezeu.

PSALMUL 68:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Pentru cei ce se vor schimba.

1. Mantuieste-ma, Dumnezeule, ca au intrat ape pana la sufletul meu.
2. Afundatu-m-am in noroiul adancului, care n-are fund.
3. Intrat-am in adancurile marii si furtuna m-a potopit.
4. Ostenit-am strigand, amortit-a gatlejul meu, slabit-au ochii mei nadajduind spre Dumnezeul meu.
5. Inmultitu-s-au mai mult decat perii capului meu cei ce ma urasc pe mine in zadar.
6. Intaritu-s-au vrajmasii mei, cei ce ma prigonesc pe nedrept; cele ce n-am rapit, pe acelea le-am platit.
7. Duninezeule, Tu ai cunoseut nepriceperea mea si gresealele mele de la Tine nu s-au ascuns.
8. Sa nu fie rusinati, din pricina mea, cei ce Te asteapta pe Tine, Doamne, Doamne al puterilor, nici infruntati pentru mine, cei ce Te cauta pe Tine. Dumnezeul lui Israel.
9. Ca pentru Tine am suferit ocara, acoperit-a batjocura obrazul meu.
10. Instrainat am fost de fratii mei si strain fiilor maicii mele,
11. Ca ravna casei Tale m-a mancat, si ocarile celor ce Te ocarasc pe Tine au cazut asupra mea.
12. Si mi-am smerit cu post sufletul meu si mi-a fost spre ocara mie.
13. Si m-am imbracat cu sac si am ajuns pentru ei de batjocura.
14. Impotriva mea graiau cei ce sedeau in porti si despre mine cantau cei ce beau vin.
15. Iar eu intru rugaciunea mea catre Tine, Doamne, am strigat la timp bine-placut.
16. Dumnezeule, intru multimea milei Tale auzi-ma, intru adevarul milei Tale.
17. Mantuieste-ma din noroi, ca sa nu ma afund; izbaveste-ma de cei ce ma urasc si din adancul apelor,
18. Ca sa nu ma inece valtoarea apei, nici sa ma inghita adancul, nici sa-si inchida peste mine adancul gura lui.
19. Auzi-ma, Doamne, ca buna este mila Ta; dupa multimea indurarilor Tale cauta spre mine.
20. Sa nu-ti intorci fata Ta de la credinciosul Tau, cand ma necajesc. Degrab ma auzi.
21. Ia aminte la sufletul meu si-l mantuieste pe el; din mainile vrajmasilor mei izbaveste-ma,
22. Ca Tu cunosti ocara mea si rusinea mea si infruntarea mea;
23. Inaintea Ta sunt toti cei ce ma necajesc. Zdrobit a fost sufletul meu de ocari si necaz,
24. Si am asteptat pe cel ce m-ar milui si nu era, si pe cei ce m-ar mangaiia si nu i-am aflat.
25. Si mi-au dat spre mancarea mea fiere si in setea mea m-au adapat cu otet.
26. Faca-se masa lor inaintea lor cursa, rasplatire si sminteala;
27. Sa se intunece ochii lor, ca sa nu vada, si spinarea lor pururea o garboveste.
28. Varsa peste ei urgia Ta si mania urgiei Tale sa-i cuprinda pe ei;
29. Faca-se curtea lor pustie si in locasurile lor sa nu fie locuitori;
30. Ca pe care Tu l-ai batut, ei l-au prigonit, si au inmmultit durerea ranilor lui.
31. Adauga faradelege la faradelegea lor, si sa nu intre intru dreptatea Ta ;
32. Stersi sa fie din cartea celor vii si cu cei drepti sa nu se scrie.
33. Sarac si indurerat sunt eu; mantuirea Ta, Dumnezeule, sa ma sprijineasca.
34. Lauda-voi numele Dumnezeului meu cu cantare si-L voi preamari pe El cu lauda;
35. Si-i va placea lui Dumnezeu mai mult decat vitelul tanar, caruia ii cresc coarne si unghii. 36. Sa rida saracii si sa se veseleasca; cantati lui Dumnezeu si viu va fi sufletul vostru !
37. Ca a auzit pe cei saraci Domnul, si pe cei ferecati in obezi ai Sai nu i-a urgisit.
38. Sa-L laude pe El cerurile si pamantul, marea si toate cate se tarasc in ea.
39. Ca Dumnezeu va mantui Sionul si se vor zidi cetatile lui Iuda, si vor locui acolo si-l vor mosteni pe el;
40. Si semintia credinciosilor Lui il va stapani pe el, si cei ce iubesc numele Lui vor locui in el.

PSALMUL 69:
Un psalm al lui David; mai-marelui cantaretilor. Spre aducere aminte. Ca sa ma mantuiasca Domnul.

1. Dumnezeule, spre ajutorul meu la aminte ! Doamne, sa-mi ajuti mie grabeste-Te !
2. Sa se rusineze si sa se infrunte cei ce cauta sufletul meu;
3. Sa se intoarca inapoi si sa se rusineze cei ce-mi voiesc mie rele;
4. Intoarca-se indata rusinati cei ce-mi graiesc mie : ” Bine, bine ! ”
5. Sa se bucure si sa se veseleasca de Tine toti cei ce Te cauta pe Tine, Dumnezeule, si sa zica pururea cei ce iubesc mantuirea Ta : ” Slavit sa fie Domnul ! ”
6. Iar eu sarac sant si sarman, Dumnezeule, ajuta-ma !
7. Ajutorul meu si Izbavitorul meu esti Tu, Doamne, nu zabovi.