Sfântul Apostol Aristarh Sfântul Apostol Aristarh Sfinții Apostoli Aristarh și Andrei
Sfinții Apostoli din cei 70: Marcu, episcop de Bivla, altul decât Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, Aristarh, episcop de Apamia în Siria şi Zinon, episcop de Diospol în Laodiceea (I)

Pomenirea Sfinţilor Apostoli din cei 70: Marcu, episcop de Bivla, altul decât Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu, Aristarh, episcop de Apamia în Siria şi Zinon, episcop de Diospol în Laodiceea


Aceşti sfinţi erau din cei şaptezeci; şi Aristarh este acela de care Pavel pomeneşte în Epistola către Romani şi care a fost episcop al Apamiei celei din Siria, supusă cu scaunele apostolilor celor dintîi. Acesta mai întîi decît toţi a propovăduit pe Hristos Dumnezeu adevărat. Iar Marcu este acela pe care şi Ioan obişnuia a-l numi. De care pomeneşte Luca în Faptele Apostolilor şi care a fost pus episcop de apostoli în Vivlopole. Iar Zinon este acela pe care Apostolul îl scrie în Epistola către Romani legiuitor şi care a fost făcut întîi episcop de Apostolul Petru în Diospole; el învăţa propovăduind pe Hristos Dumnezeu adevărat. Aceştia multe rele pătimiri suferind de la necredincioşi pentru zidirea din nou a bisericilor şi pentru surparea idolilor, şi înşişi făcîndu-se lucrători de minuni şi de vindecări, s-au mutat către Domnul.

 Sfântul, slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Zina (Zenas sau Zenon) a fost unul din Cei Şaptezeci și este pomenit de Biserica Ortodoxă împreună cu aceştia în 4/17 ianuarie, iar la 27 aprilie/10 mai și 27 septembrie/10 octombrie este pomenit împreună cu Sfinţii Apostoli Marcu şi Aristarh.

Sfântul Apostol Zina a fost ucenic şi împreună-lucrător cu Sfântul Apostol Pavel. El era numit avocat, şi pentru că era o persoană învăţată se ocupa de aspectele juridice în procesele bisericii. El este menţionat în Epistola Sfântului Apostol Pavel către Tit (Epistola către Tit 3, 13): "Pe Zenas, cunoscătorul de lege, şi pe Apollo trimite-i mai înainte, cu bună grijă, ca nimic să nu le lipsească." Ulterior, Sfântul Zina este numit episcop în oraşul Diospolis (sau Lida) din Palestina. Se pare că a scris o Viață a Sfântului Apostol Tit, care nu s-a păstrat.

Sfântul, slăvitul şi întru tot lăudatul Apostol Aristarh (sau Aristarchos) din Cei Şaptezeci de Apostoli, a fost ales de Iisus Hristos să propovăduiască vestea cea bună, Evanghelia Sa.

Sfântul Aristarh este pomenit împreună cu Cei Cei Şaptezeci de Apostoli la 4/17 ianuarie, la 15/28 aprilie împreună cu Sfinţii Pud şi Trofim şi la 27 aprilie/10 mai și 27 septembrie/10 octombrie împreună cu Sfinţii Marcu şi Zina. Aristarh l-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel în lucrarea de iluminare a celorlalţi cu lumina Evangheliei. El a fost ucenicul Sfântului Pavel şi ulterior a devenit episcopul oraşului Apamea din Siria. Şi-a dat viaţa muceniceşte în timpul persecuţiilor Împăratului Nero. 

Troparul Sfântului Apostol Aristarh (de obște pentru apostoli)

Tropar: (Glasul al 3-lea):

Sfinte Apostole Aristarh, din cei Șaptezeci, roagă pe milostivul Dumnezeu să dăruiască iertare de greșeli sufletelor noastre.

Troparul Sfântului Apostol Zina (Zinon) (de obște pentru apostoli)

Tropar, glasul al 3-lea:

Apostole Sfinte Zina, roagă pe milostivul Dumnezeu ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Condacul Sfântului Apostol Aristarh (de obște pentru apostoli)

Condac (glasul al 4-lea):

Ca pe o stea luminoasă, Biserica totdeauna te-a agonisit pe tine, Apostole Aristarh, cu minunile tale cele de multă dăruire luminându-se. Pentru aceea strigăm lui Hristos : Mântuieşte pe cei ce cu credinţă cinstesc pomenirea Apostolului Tău, ca un milostiv.

Condacul Sfântului Apostol Zina (Zinon) (de obște pentru apostoli)

Condac, glasul al 4-lea:

Ca pe o stea luminoasă, Biserica totdeauna te-a agonisit pe tine, Apostole Zina, cu minunile tale cele de multă dăruire luminându-se. Pentru aceea strigăm lui Hristos : Mântuieşte pe cei ce cu credinţă cinstesc pomenirea Apostolului Tău, ca un milostiv.